Europaparlamentet har godkänt den nya kommissionen som sedan den första december fungerar som EUs regering. Kommissionen leds av Ursula von der Leyen från Tyskland och bland kommissionärerna finns Ylva Johansson. Hon var tidigare minister för arbetsmarknaden i Sveriges regering och har nu fått ansvar för frågor om migration.

Trots sin storlek och komplexitet är möjligheten att påverka politiken som enskild ledamot större än man kan tro. Det vittnade vice Statsminister Isabelle Lövin om när hon gästade vår valpodd inför EU-valet i våras. Utrustad med djup sakkunskap om fiskefrågorna och ett närmast outsinlig tålamod lyckades hon bygga allianser med sådan framgång att hon reformerade hela unionens fiskepolitik.

Som Lövin vittnar om i podden är en av de bidragande orsakerna att det inte finns en partipiska som tvingar Europaparlamentarikerna att följa en partilinje, som det finns i Riksdagen,. Det gör att de är fria att forma koalitioner och allianser på ett sätt som skulle varit otänkbart i Sverige

Lyssna

Podden finns på Spotify och även hos i Apple Podcaster, Acast, Google Podcast och i alla andra appar där du lyssnar på poddar. Eller via länken i profilen.