Coronapandemin har förändrat våra köpvanor och vi köper i allt högre utsträckning köper vi saker på nätet. Numera handlar även äldre mat, mediciner och kläder enligt en sammanställning av den svenska e-handelns utveckling som gjorts av Postnord, Svensk Digital Handel och HUI Research.

Det finns många fördelar med att handla online. Det är bekvämt och stressfritt men det finns några saker du behöver tänka på. Vi vände oss till Sharon Lavie, sparekonom på Lendo och bad henne sammanfatta det viktigaste:

Se upp för dyra extraavgifter

"Vissa företag tar höga avgifter för frakt, andra ger dig gratis frakt. En annan avgift som är vanlig är fakturaavgift. Glöm inte bort att kolla detta innan du beställer."

Extra kostnader för tull, moms och skatter

"När du handlar från företag utanför EU tillkommer moms vid alla köp. PostNord tar en avgift för att de momsdeklarerar åt dig, i normalfallet kostar det 75 kronor om värdet på paket är 1 700 kronor eller lägre. Innehåller din beställning varor som är värda mer än 1 700 kronor eller om du beställt alkohol, tobak eller parfym tillkommer dessutom tull. I dessa fall tar PostNord 125 kronor i avgift för att tulldeklarera."

Tullsatsen varierar från 0–20 procent beroende på varan, vad den kostar och varifrån den kommer. För vissa varor gäller särskilda regler och du kan också behöva betala vissa punktskatter. Gå in på Tullverkets Tullräknaren för att räkna ut slutsumman för ditt köp. Handlar du från ett företag inom EU behöver du inte betala tull, moms eller några andra skatter för varan eftersom det omfattas av principen om fri rörlighet.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!