Har du upptäckt att någon friserat sin meritförteckning eller lagt till saker som inte riktigt verkar stämma på sitt curriculum vitae? Det är mycket vanligare än man kan tro.

Hela sex av tio har ljugit på sitt CV, enligt en undersökning gjord av Stockholms handelskammare. En av de vanligaste lögnerna är att ljuga om sin examen. Fyra av tio rekryterare har avbrutit processen på grund av att kandidaten inte varit ärlig med sin kompetens, vilket kan få stora konsekvenser. I snitt kostar en felrekrytering 700 000 kronor för företaget.

Det här är inte unikt för Sverige. En tredjedel av alla amerikaner erkänner att de ljugit på sin resume. Oftast överdriver man antalet år i branschen och längden på sin utbildning. Höginkomsttagare i teknologi- och finansbranschen är de som oftast saltar sin kompetens och män ljuger om sina meriter dubbelt så ofta som kvinnor.

I Förenta staterna är det ändå riskabelt att vara oärlig i rekryteringsprocessen, av de som blev påkomna med att vara oärliga hade 41 procent fått ett nej till jobbet och 18 procent hade blivit anställda, men senare, när det kommit fram att de ljugit, fått sparken.

I Sverige vittnar sex av tio rekryterare om jobbsökare som fejkat examen eller ljugit i sin ansökan. Förutom examen från kurser och skolor man aldrig gått på är arbetslivserfarenhet det vanligaste svenskarna överdriver. Tio procent undanhöll en brottsdom.

Hur vet man om de CVs man ser på LinkedIn stämmer? Foto: Unsplash

Fejkuniversitet

Påhittade intyg har blivit en stor industri. Låter de amerikanska universiteten Columbiana, Barkley och Mount Lincoln bekant? Samtliga har glassiga hemsidor med leende studenter på soliga campus och citat från föreläsare. Det är bara det att de här universiteten inte erbjuder några kurser. - de existerar nämligen inte! Alla är skapade av ett pakistanskt företag, Axact, som säljer fejkade universitetsexamen.

Axact är tyvärr inte ensamma om den här företagsidén. Liknande företag skapar egna lärosäten medan andra säljer fejkade betyg från etablerade universitet. Med allt fler onlineutbildningar har det blivit enklare att förfalska sin examen, som att köpa kurser från universitet som inte existerar. Det kostar omkring 1000 dollar per betyg och uppskattningsvis säljs 100 000 sådana i Förenta staterna varje år, varav en tredjedel är högre akademiska examen. Orsaken till att folk köper förfalskade betyg är dels för att en potentiell arbetsgivare kräver en universitetsexamen eller för att ha ett argument i löneförhandlingar.

I takt med att vi också blir allt mer specialiserade i kunskapsområden och arbetsuppgifter som kräver längre och mer specialiserade utbildningar, blir det för arbetsgivaren allt svårare att kontrollera dessa.

👉
Förklaringen är publicerad i samarbete med True. Den har genomgått samma faktagranskning som övriga artiklar på Vad Vi Vet.

Skolor och rekryterare driver på utvecklingen

Med tanke på att en felrekrytering är en dyr affär  -  i USA beräknas det kosta i medeltal nästan 15 000 dollar - har intresset för att kunna verifiera intyg ökat. Allt fler skolor använder blockkedjeteknik när de utfärdar diplom för att motverka förfalskningar. “Eftersom det är så gott som omöjligt att manipulera i efterhand har intresset för digitala certifikat ökat snabbt” förklarar Patrik Slettman, grundare till True Original som hjälper skolor, företag och universitet med att utfärda digitala certifikat med blockkedjeteknik.

Intresset bland rekryterare har också ökat, berättar Slettman, eftersom verifierade certifikat förenklar bakgrundskontrollen och därmed gör rekryterarnas jobb både lättare och snabbare. “Det är förstås också ett sätt för den enskilde att signalera till en rekryterare att man är trovärdig kandidat. Om man har certifierade intyg på sin LinkedIn-profil framstår man som ett säkrare val än de som inte kan bevisa att de gått på en viss utbildning eller kurs” säger Slettman.

Just officiella dokument har hamnat på efterkälken i digitaliseringen. Det är ju ganska konstigt att officiella bevis som vi alla måste ha för att få ett jobb, gifta oss eller resa fortfarande inte har en inbyggd säkerhet idag. Tekniken finns ju.

  • Vill du veta om din skola eller utbildning utfärdar intyg och examensbevis som är certifierade med blockkedjeteknik, besök trueoriginal.com