Sedan några år har Christopher Nilsson, även kallad Synille, haft som hobby att sy egna kläder. Han började utan förkunskaper och med drömmen att sy sin egen garderob, och är på god väg. Längs vägen har han lärt sig mer och mer om symaskinens betydelse.

Vi vad honom dela med sig av sina erfarenheter av att försöka få tillgång till en bra maskin.

"När jag började sy köpte jag en Emerald 116 som sedan dess varit mig en trogen följeslagare i fyra år. Det är förstås det enklaste sättet - att köpa en maskin - men det gör att jag därför inte vet så mycket om andra modeller och vad som skiljer dem åt (men som tur är finns det andra som kan det).

Jag vet dock att det första och viktigaste valet är mellan en vanlig symaskin och en overlocksymaskin. I början visste jag inte ens om att det fanns något som hette overlockmaskin och vad det innebar (lite proffsigare slutresultat). Nu har jag börjat inse värdet i att ha en overlockmaskin, exempelvis om man syr mycket i stretch-tyger och skaffade själv en sådan för något år sedan.

Med en vanlig symaskin är det svårt att få sömmen att bli snygga och det sömmen blir lätt “vågiga”. I alla andra fall tycker jag att en vanlig symaskin är bra och det är faktiskt en bättre maskin för nybörjare."

1. En ny maskin är en investering

"När man väl bestämt sig för en overlocksymaskin eller en vanlig ska man bestämma sig om man ska köpa en eller försöka få tag på en på annat sätt. När jag bestämde mig för att börja sy kläder köpte jag min symaskin. Visst, de kostar en hel del men de håller i åratal, om inte decennier resonerade jag. Därmed sprids kostnaden för maskinen ut per plagg, ju mer ju tidigare du köper den.

Tänk därför att det är en investering som lönar sig med tiden. (Samt att det blir lite av en piska att faktiskt slutföra sina projekt.) Annars är ju inte investeringen värt något. Den motivationen fungerade bra för mig, i alla fall. Jag köpte min symaskin på Symaskinsexperten och det fungerade bra, men lokala butiker är också bra om du vill fråga någon om råd och hjälp.

Osäker på hur mycket du kommer använda den? Symaskiner har ett bra andrahandsvärde vilket gör att du kan få tillbaka en del av pengarna om du ångrar dig eller inte syr så mycket som du hade hoppats."

2. Köp begagnat

"På tal om andrahandsvärde -  leta efter begagnade symaskiner! Vissa symaskinsbutiker har ett brett utbud av begagnade maskiner men du kan förstås också leta på Blocket eller Tradera.

Oftast ser jag lite äldre symaskiner på dessa sajter, antagligen för att de nyare säljer snabbt. Så du får ha tålamod, kolla ofta och slå till snabbt när du väl hittar en nyare modell som är nybörjarvänlig."

Christopher "Synille" Nillson vid sin Husqvarna Viking Emerald 116 som han använder med målet att kunna sy alla sina kläder. Foto: Liisa Eelsoo för Vad Vi Vet.

3. Låna av vänner/familj

"Om du för någon anledning inte vill investera i en egen symaskin så finns det kanske någon i din närhet som du kan låna av? Hör med vänner och familj om de har en symaskin som de kan låna ut.

Nackdelen är att jag tycker att det kan ta tid att lära känna en symaskin och din start som skräddare kanske blir lite långsam om du lånar från olika personer. Fördelen är att du en bättre känsla av vad som gör en symaskin bra, vilka funktioner som passar dig och det blir därmed lättare för dig att köpa rätt maskin i ett senare skede."

4. Hyr per timme

"Det finns även möjlighet att hyra en symaskin för endast en kortare period. Det är inte helt lätt att hitta i alla städer - kanske är en svår affärsmodell för företag på mindre orter? I Stockholm har jag hittat att Tygverket erbjuder möjligheten hyra en symaskin och samtidigt möjlighet att även boka handledning.

Man kan också hyra av andra privatpersoner. Hos Hygglo har jag sett att man kan hyra en symaskin i en vecka för mellan 400 och 500 kronor när man har lite tur!

Om du redan har en symaskin innebär det förstås också att du kan hyra ut din maskin då och då och få tillbaka lite av din investering på det sättet!"

5. Besök ett makerspace

"Om du vill vara i en pysslig atmosfär tillsammans med andra och dessutom inte har utrymme i hemmet för en syhörna, vill jag tipsa om att söka efter lokala föreningar som erbjuder det. Om det finns i just din stad kan jag inte garantera, men på allt fler orter finns ett s.k. makerspace, en verkstad som ser ut som en kombinerad trä- och syslöjdssal för vuxna där man kan tillverka alla möjliga saker.

Ofta betalar man en medlemsavgift per månad eller termin som ger dig tillgång till verkstaden. Där hittar du som sagt mer än bara sy- och virkningsmaskiner. Det kan vara metallverkstad, träverkstad, 3d-skrivare och annat häftigt. Här är några makerspaces jag hittat: Stockholm, Malmö, Lund, Göteborg och här är en lista över alla Makerspaces i Sverige."


Tipsen för dig som inte rört en symaskin sedan slöjden
Har du tänkt att det vore roligt att kunna sy kläder igen, men är orolig för att du glömt det viktiga? Vi bad en expert om tips.
-