Samtidigt som flyg- och resebolagen kämpar för sin överlevnad kämpar de också för att hjälpa folk komma hem. Det handlar dels om alla de resenärer som åkt med charter och ska flygas hem, och dels om att bistå regeringar som vill få hem sina medborgare trots stängda gränser. På så sätt hoppas alla undvika att människor blir strandade utomlands, vilket hände när alla flygningar ställdes in under en period efter 9/11 2001 och i samband med vulkanutbrottet på Island 2010.

I skrivande stund rapporterar IATA att bokningarna minskat med 50 % för mars, 40 % för april och 25 % för maj och att totalt 420 000 flygningar ställts in till och med den 30:e juni. Det innebär uteblivna intäkter för 113 miljarder dollar (ca 1 170 miljarder kronor).

De svenska resebranschen slutade flyga ut turister från Sverige den 13:e mars. Samtidigt som intäkterna är nära nog noll, jobbar de ändå fullt med att hjälpa de resenärer som befinner sig på semester just nu. Det gör att det är svårt att nå kundservice, men principen är att man hjälper sina kunder utifrån de datum det var tänkt att de skulle resa hem. Eftersom det inte är någon evakuering, tar man alltså hem folk i tur och ordning. Både Ving och TUI informerar sina gäster via sms så fort de har information om hemresorna.

I takt med gränserna mellan nationer stängs görs också stora insatser för att få hem medborgare till sina respektive länder. Det gör att det kan vara full aktivitet i avgångshallen på en del flygplatser samtidigt som ankomsthallen är öde, och vice versa. Utegångsförbudet i Spanien som sätter stopp för de flesta semesterfirare har gjort att det just nu saknas kapacitet på flygplatserna på Kanarieöarna eftersom alla vill åka hem. Samtidigt har SAS satt in extraflyg för att hjälpa till att få hem turister från både Spanien och Portugal.

Arbetet med att ta hem medborgare inkluderar förhandlingar med andra länders myndigheter för att utverka specialtillstånd för att lämna landet trots stängda gränser. Den franska regeringen står inför utmaningen att ta hem 130 000 medborgare som befinner sig utomlands.

Arbetet koordineras i sin tur med rese- och flygbolagen för att i möjligaste mån undvika tomma flygningar. Hong Kongs regering chartrade egna flyg för att hämta hem medborgare från Wuhan  för en månad sedan Kanadensiska regeringen samarbetar med flera olika bolag,  och estniska turister har fått hjälp att komma hem från Egypten med charterbolag.  Alla inblandade gör uppenbarligen vad de kan utifrån denna exeptionella situation.