1. Fira!

Dela på en flaska bubbel och fira. Att fira små och stora segrar i vardagen är en bra grund för att relationen ska hålla länge.⠀ ⠀

2. Sortera

Gå igenom varandras grejer och se vad ni vill leva med, tillsammans. Var och en får förstås ha ett antal veton mot att göra sig av med grejer med ett stort affektionsvärde. Poängen här är inte att ni ska köpa nya saker ihop, utan att ni tillsammans väljer av det ni redan äger. Oavsett om vem som flyttar in hos vem, eller om ni skaffar något ihop kommer det nu att kännas som det är ert, inte mest den enes.

3. Prata

Ett gemensamt hushåll behöver inte innebära en gemensam ekonomi, men ska det hålla i längden är jag av den absoluta övertygelsen om att det är ett måste. Det det värt att diskutera hur era ekonomiska förutsättningar och prioriteringar ser ut. Vad sparar ni in på och vad är ni villiga att lägga ut lite extra på? Hur mycket prylar är viktigt att ha och hur vill ni konsumera?

4. Dela

Skaffa ett gemensamt konto och där sätter ni in allt ni tjänar. Från den potten betalar ni era gemensamma utgifter och från den får båda lika mycket månadspeng för att göra vad man vill. Den populära regeln om att båda ska betala lika stor procent av sin inkomst leder oundvikligen till snedfördelning eftersom den ene kommer kunna spara och konsumera mer, i rena kronor räknat. Att ha en gemensam pott där allt hamnar är mer jämställt. Då behöver det inte bli så att den ene betalar mat- och hushållskostnader medan den andra köper bil eller andra kapitalvaror. Tänk så här: om det blir en separation är maten uppäten, men bilen är kvar. ⠀

5. Var realist

Din partner har fullt med små fel. De måste du stå ut med i utbyte mot att hen tvingas acceptera dina, som ju är minst lika många. Ja, det är skitsvårt. Särskilt om du är ordningsmänniska och blivit sambo med någon som inte är det. Fast det är klart: upptäcker du redan efter ett halvår att den andre är svinjobbig att leva med - då mår ni nog bättre av att dela på er. Kanske passar ni bättre att leva som särbo när allt kommer omkring?