I samarbete med Kapitel8 | Det är inte alltid så enkelt att lyckas med att se så där bra och professionell ut som man önskar när man ska ha ett viktigt möte på distans. Eftersom vår hyresvärd på Kapitel 8 är experter på att skapa bra förutsättningar för möten, bad vi dem att hjälpa oss med tips på hur man kan förbättra sina videomöten hemma.

  • Hitta en mötesplats som signalerar rätt saker. Det är svårt att ta någon som sitter i ett rörigt rum på allvar. Skärmdumpa dig själv i nästa videomöte och fundera på vad bakgrunden förmedlar. Sitter du i sovrummet med en obäddad säng bakom dig skickar det signaler du antagligen inte vill bli förknippad med. Leta upp ett bra ställe hemma där du både kan vara ostörd och har en neutral eller lugn bakgrund. Ju viktigare möte, ju viktigare är det. (Hos Kapitel 8 i Tändstickspalatset kan du hyra mötesrum för bara någon timme, när du vill försäkra dig om att förutsättningarna är de allra bästa.)
  • Investera i en webbkamera. Dålig bildkvalitet drar ner intrycket och inbyggda kameror räcker ofta inte till. Den bästa budgetkameran vi hittat är Logitech C925e (ca 1799 kr) som kan filma i fullt HD-format och dessutom har en bildvinkel som är bred nog för både en och två personer. Teknik för att justera och förbättra bildkvaliteten i både svagt ljus och motljus ingår.
Webbkamera och en extra porträttlampa gör underverk. Foto: Johan Andersson för Vad Vi Vet.
  • Justera ljuset. Komplettera ljuset från närmaste fönster med en portabel porträttlampa som slätar ut skuggor i ansiktet och får dig att se piggare ut. Vår favorit är Portrait Light från Kodak (ca 290 kr) som man enkelt klämmer på telefonen eller på en extern skärm.
  • Sätt kameran i ögonhöjd. Tar du mötet via telefon behöver kameran vara i ögonhöjd för att ge ett proffsigt intryck. Här har vi höjt telefonen med Filming Handle Tripod från Black Eye (ca 690 kr) som dessutom är justerbar.
Höj upp telefonen så ser du proffsigare ut. Foto: Johan Andersson för Vad Vi Vet.
  • Använd bara datorn för att skriva på. Eftersom man ofta vill skriva eller anteckna under möten ska du undvika möten där du använder datorns kamera. Det finns många fördelar med det. Mottagaren slipper se hur bilden av sig skakar medan du skriver och du slipper framträda i en ofördelaktig vinkel i mötet (som också kan ge dig smärta i rygg och nacke). Det innebär att du antingen kör videomöten via telefonen (se tips på ställ ovan) eller att du kopplar in datorn till en skärm och en webbkamera (se ovan).
Genom att ha mötet på telefonen kan du skriva på datorn utan att bilden av dig skakar. Foto: Johan Andersson för Vad Vi Vet.
  • Fixa ljudet. Bilden i all ära, men ljudet är avgörande för ett bra möte. För den som inte vill synas med vita plastlurar i öronen är Elite 75t från Jabra vårt bästa tips (ca 1 985 kr). De ansluter enkelt med blåtand och de syns nästan inte alls när du tittar in i kameran. Dessutom är de perfekta hörlurar när du tar telefonmöten utomhus och eller när när du springer och har ett fiffigt fodral som gör att du kan ladda dem på språng.
Kapitel 8s tips på basutrustning du är mån om att dina viktiga möten med folk på distans blir bra. Porträttlampa Portrait Light från Kodak, stativ Filming Handle Tripod från BlackEye (som dessutom kan skruvas isär i tre delar), hörlurar Elite 75T från Jabra. Foto: Johan Andersson för Vad Vi Vet.

Kapitel 8 är experter på att skapa bra förutsättningar för viktiga möten

Om du tillhör de som förstått att förutsättningarna har ännu lika stor betydelse än lokalen för att ett viktigt möte ska bli bra ska du kontakta Kapitel 8. Oavsett om de du ska möta är i samma rum som du eller om de är på på distans eller både och, oavsett om det gäller ett styrelsemöte, en förhandling, eller något annat speciellt tillfälle så har Kapitel 8 både kunskap och erfarenheten för att veta vad som krävs för att mötet ska bli så bra som möjligt. På stiliga Tändstickspalatset och moderna Klara strand finns miljöer som passar de flesta behov, och där finns också utrustning att låna för dig som vill hålla ditt distansmöte där.