Oregelbunden mens är ett av de första tecken på att klimakteriet har börjat. Först kan mensen komma med tätare mellanrum, innan den kommer mer och mer sällan. Den sista mensen kallas menopausen.

Det som i praktiken händer i kroppen under klimakteriet är att antalet äggblåsor i äggstockarna håller på att ta slut. De äggblåsor som finns kvar är inte heller lika bra på att bilda östrogen. Därför blir ägglossningen oregelbunden och mensen likaså. Du har antagligen haft din sista mens om det gått mer än sex månader sedan din senaste blödning. När du inte haft mens på mer än ett år kan du veta att den inte kommer tillbaka. Undantaget är om den uteblivit på grund av andra fysiologiska eller patologiska orsaker. Under fertila år varierar nivåerna av hormonet östrogen i kroppen beroende på var i menscykeln man befinner sig. När cykellängden och menstruationsflödet börjar förändras kan östrogennivåerna sjunka eller stiga mer än normalt.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!