En studie visar att kvinnors immunsystem är något mer robust än männens, vilket gör att män kan bli mer sjuka. En förklaring är att testosteron ger sämre motståndskraft.
Jeanette "Peppe" Öhman har en pol. mag. i statsvetenskap och en Master of Arts i Specialized Journalism. Hon rapporterar även för SVT och Yle och tidigare jobbat på Finlands utrikesministerium.
Det engelska uttrycket "man flu" (på svenska mansförkylning) används ofta hånfullt och syftar på att män överdriver sitt lidande när de drabbas av en förkylning. Det är killar som vid till synes lindriga symptom tar patientrollen och förväntar sig att bli omhändertagna och uppassade. Nu visar ändå forskning att män faktiskt mår sämre än kvinnor när de blir sjuka.
I studier använder man sig ofta av möss eftersom de har liknande organ som människan och dessutom nästan samma uppsättning gener. Forskning visar att mösshonor har ett mer robust immunförsvar som gör att till exempel förkylningssymptom blir lindrigare jämfört med hos hannarna. Bland människor svarar kvinnor bättre på influensavaccin. Män har generellt ett svagare immunförsvar och mår inte bara sämre, utan lider också av en högre risk för komplikationer och högre dödlighet i samband med luftvägsinfektioner. Män har en 1, 5 gånger högre risk att till exempel dö i tuberkulos än kvinnor (fler män än kvinnor har för övrigt också dött i Covid-19).
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.