Sammanflätade och stridslystna europeiska nationer tog kål på varandra och underminerade samtidigt sin ställning i världen, men skyllde sedan alltihopa på Tyskland på ett sätt som ledde till det andra världskriget.
Redaktionen
Det skrivna är alltid viktigare än skribenten. Därför är de flesta artiklar skrivna av många par händer.
Den elfte november 1918 kl 11.00 inträdde eldupphör i det första världskriget. Under de fyra år, tre månader och fjorton dagar som gått sedan kriget bröt ut hade 68 miljoner soldater från 135 nationer deltagit. Några dagar senare hade striderna helt upphört.
När kriget var slut hade 10 miljoner soldater dött, 20 miljoner var skadade och nästan 9 miljoner saknades fortfarande. Nästan var fjärde man som gått i krig kom aldrig hem, var tredje var skadad och alla var skakade i själen av de gräsligheter de bevittnat.
En skadad amerikansk soldat.
Gnistan som tände en jätteeld
Kriget bröt ut när tronföljaren i det stora riket Österrike-Ungern, Franz Ferdinand, sköts till döds på öppen gata i Sarajevo, den 28 juni 1914. Det fick Österrike-Ungern att hota Serbien med krig om man inte uppfyller tio löjligt oacceptabla krav. Men andra ord ville Österrike-Ungern ha krig - och man var inte ensamma.
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.