Vikten av gemensamma referenser

Sju av tio jobb i Sverige förmedlas via kontakter. Det säger något om hur viktigt det är med nätverk, och det säger också något om vilket slutet samhälle Sverige är. När stiftelsen AxFoundation utvecklade en metod för att göra det möjligt för nyanlända att träffa etablerade svenskar på ett enkelt sett gav det resultat över förväntan.

Metoden bygger på att nya och etablerade svenskar ses under en timme och i förlängningen delar med sig av sitt nätverk. Dessa möten leder till en ”informell validering” så att dörröppnaren kan öppna rätt dörrar och agera som referens för att de utlandsfödda ska komma in på arbetsmarknaden. Resultaten är imponerande: över 58 000 personer har fått breddade nätverk och 4000 nyanlända har flera steg mot arbetsmarknaden.

Men i vissa fall räcker inte nätverk. Vill man förändra strukturer krävs en stark gemenskap också. Vår aktualitetspodd Perspektiv är tillbaka med nya avsnitt och i det första avsnittet är det just skillnaden mellan nätverk och gemenskap som står i fokus.

Gäst är Siduri Poli har grundat Changershub, ett innovationshus i Alby som erbjuder coworking space erbjuds även kurser, inspirationsföreläsningar, events och idécoachning. Numera finns de även mitt i Stockholm, vid Stureplan, som ett sätt att koppla ihop alla som pratar sig varma om mångfald med personer som faktiskt representerar fler perspektiv. Hon är även författare till boken "Hur du lyckas i en vit värld." (Forum). Hon har ett annat perspektiv på vad som krävs för att lyckas i olika sammanhang och det var därför jag ville ha med henne i podden.

Tillsammans pratar vi om vad hon lärt sig från techvärlden om att bygga en community som är lika användbart när man ska samla människor kring en gemensam sak, diskuterar vikten av att vara medveten om sina privilegier (och varför Poli blir så provocerad av de influencers som inte är det) och är så är vi lite oeniga om en underdog alltid måste skälla uppåt eller inte.


Caption reads, "[View of the huge crowd from the Lincoln Memorial to the Washington Monument, during the March on Washington]" Original black and white negative by Warren K. Leffler. Taken August 28th, 1963, Washington D.C, United States (@libraryofcongress). Colorized by Jordan J. Lloyd. Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C. 20540 USA https://www.loc.gov/resource/ds.04417/
Foto: Unseen Histories / Unsplash

Marschen i Washington och medborgarrättsrörelsens musik

Förra helgen demonstrerade tiotusentals personer i Washington för svartas rättigheter, på årsdagen av den berömda demonstrationen 1963. Det vi ser i samhället i dag är på sätt och vis en fortsättning av demonstrationerna då.


American election mail envelope with face mask
Intresset för att poströsta är större än någonsin. Men möjligheterna är begränsade i vissa delstater och hotas i andra. Foto: Tiffany Tertipes / Unsplash

Vem vinner valet i USA?

Det är  två månader kvar till det amerikanska presidentvalet och det finns mycket som tyder på att det kommer bli ett stökigare val än någonsin.


Det här kräver också en förklaring


🌭 Allt har ett ände (förutom korven som har två) och även detta mejl. Tack för att du läst Redaktörens Urval! Förresten: Bjud in din bästis att starta sin egen prenumeration på veckobrevet genom att klicka här!

🧩 Varje dag ger vi dig pusselbitar för att förstå världen bättre. Följ oss på Instagram, Facebook, LinkedIn eller Twitter.