Vikten av gemensamma referenser
Sju av tio jobb i Sverige förmedlas via kontakter. Det säger något om hur viktigt det är med nätverk, och det säger också något om vilket slutet samhälle Sverige är. När stiftelsen AxFoundation utvecklade en metod för att göra det möjligt för nyanlända att träffa etablerade svenskar på ett enkelt sett gav det resultat över förväntan.
Metoden bygger på att nya och etablerade svenskar ses under en timme och i förlängningen delar med sig av sitt nätverk. Dessa möten leder till en ”informell validering” så att dörröppnaren kan öppna rätt dörrar och agera som referens för att de utlandsfödda ska komma in på arbetsmarknaden. Resultaten är imponerande: över 58 000 personer har fått breddade nätverk och 4000 nyanlända har flera steg mot arbetsmarknaden.
Men i vissa fall räcker inte nätverk. Vill man förändra strukturer krävs en stark gemenskap också. Vår aktualitetspodd Perspektiv är tillbaka med nya avsnitt och i det första avsnittet är det just skillnaden mellan nätverk och gemenskap som står i fokus.
Gäst är Siduri Poli har grundat Changershub, ett innovationshus i Alby som erbjuder coworking space erbjuds även kurser, inspirationsföreläsningar, events och idécoachning. Numera finns de även mitt i Stockholm, vid Stureplan, som ett sätt att koppla ihop alla som pratar sig varma om mångfald med personer som faktiskt representerar fler perspektiv. Hon är även författare till boken "Hur du lyckas i en vit värld." (Forum). Hon har ett annat perspektiv på vad som krävs för att lyckas i olika sammanhang och det var därför jag ville ha med henne i podden.
Tillsammans pratar vi om vad hon lärt sig från techvärlden om att bygga en community som är lika användbart när man ska samla människor kring en gemensam sak, diskuterar vikten av att vara medveten om sina privilegier (och varför Poli blir så provocerad av de influencers som inte är det) och är så är vi lite oeniga om en underdog alltid måste skälla uppåt eller inte.
- Podden Perspektiv finns överallt där du hittar poddar, exempelvis på Spotify, Apple Podcaster och Google Podcast.
Marschen i Washington och medborgarrättsrörelsens musik
Förra helgen demonstrerade tiotusentals personer i Washington för svartas rättigheter, på årsdagen av den berömda demonstrationen 1963. Det vi ser i samhället i dag är på sätt och vis en fortsättning av demonstrationerna då.
- Medborgarrättsrörelsen krävde att svarta skulle få samma juridiska rättigheter som vita - och fick det. Idag kräver Black Lives Matter att svarta ska behandlas på samma sätt som vita, och har ännu inte uppnått det.
- Jag har summerat vad vi vet om den där varma augustidagen 1963, och upptäckte då vilken viktig roll som musiken spelade för rörelsen.
- Det fick mig att skapa en spellista och spela in ett gäng förklaringar av låtarna. Nu kan du lyssna på alltsammans, exklusivt på Spotify. (Det tar 31 minuter, inklusive all musik.)
Vem vinner valet i USA?
Det är två månader kvar till det amerikanska presidentvalet och det finns mycket som tyder på att det kommer bli ett stökigare val än någonsin.
- Politico har listat åtta skäl till det, däribland pandemi, försök till utländsk påverkan och oklarheterna kring om valarbetarna ska få betalt.
- Sedan är det förstås också frågan om vem som får rösta. På pappret är det alla förstås men i verkligheten är det inte alls så enkelt. I Florida pågår en kamp om kraven för att rösta ska höjas eller sänkas.
- Finansieringen av det amerikanska postverket har blivit en kampanjfråga. I stater som Maine, Nebraska och North Carolina där valet förutspås vara jämt bråkar demokraterna med republikaner som försökt förhindra extrafinansiering av posten för att möjliggöra poströstning i spåren av coronapandemin.
- Men den stora oron gäller att det kommer att ta tid att utse en vinnare. Det kan dels bero på att valutgången bli jämn, men också på grund av desinformation och att Trump under långt tid sått tvivel gällande valets rättsäkerhet.
- Han är inte den enda. Justitieminister William Barr har också talat om valfusk som om det vore ett stort problem (det är det inte).
- Facebook begränsar politiska annonser. Företaget har meddelat att man förbjuder nya annonser under veckan innan valet, och kommer att märka ut alla försök från den ena eller andra sidan att utropa sig själv som vinnare.

Det här kräver också en förklaring
- Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman har investerat i flera kända techbolag. En utredning visar att hans män även infiltrerat Twitter för att tysta kritikerna mot honom - och kommit undan med det.
- Tester har visat att en av Rysslands främsta oppositionsledare blev förgiftad med nervgift, "för att tysta honom" som Angela Merkel uttryckte saken när hon fördömde handlingen. Samtidigt växer kritiken mot Merkel för att hon inte avbryter bygget av den ryska gasledningen North Stream 2 (som går utanför Gotland och byggs med svenskt tillstånd) som bestraffning.
- Många av de material som vi använt för att bygga upp vårt välstånd är också de som förstör vår planet mest. Frågan är vilka som är alternativen?
- Det talas om att försöka skapa en koloni på Mars. Elon Musk menar att de som försöker bo där sannolikt kommer att dö. Och han har förmodligen rätt.
🌭 Allt har ett ände (förutom korven som har två) och även detta mejl. Tack för att du läst Redaktörens Urval! Förresten: Bjud in din bästis att starta sin egen prenumeration på veckobrevet genom att klicka här!
🧩 Varje dag ger vi dig pusselbitar för att förstå världen bättre. Följ oss på Instagram, Facebook, LinkedIn eller Twitter.