Tar du hem granen på biltaket ska du placera den med roten i färdriktningen för att skydda den mot den kraftiga vinden. Köper du den på något ställe där de kan packa in den i nät hjälper det också, inte minst om du ska köra en längre sträcka. Det allra enklaste är förstås att beställa granen via nätet men det allra mysigaste är bära köpa den så lokalt du kan och sedan bära hem den.

Väl hemma är det några regler att tänka på.

  1. Ta bort nätet runt granen så att grenarna har möjlighet att räta ut sig. Låt den stå så ett dygn. Om du kan, låt den stå i ett förråd eller garage först. Det minskar temperaturskillnaden.
  2. Sätt granen i vatten direkt. En hink med vatten är perfekt. Ju mer vatten du ger granen, ju längre kommer den att stå. Precis som med blommor ska du göra ett nytt snitt, nu med yxa eller såg, för att få igång sugförmågan. Ta bort 1-2 cm, eller mer om du kan. Vänta gärna ett par dagar innan du flyttar in den, på så sätt kan du försäkra dig om att granen faktiskt dricker vattnet och göra ett nytt snitt om du märker att inget händer.
  3. Sätt granen i en stor julgransfot. Väl inne placerar du trädet i en stadig julgransfot och ser till att granens stam hela tiden står i vatten. Felet många gör är att de sätter granen i en för liten fot som inte rymmer så mycket vatten. Precis som med blommor får julgransfoten aldrig torka ut - då måste du göra ett nytt snitt för att den ska kunna börja suga vatten igen.
  4. Vattna regelbundet. En normalstor, svensk julgran dricker ungefär 1–2 liter vatten per dag. Den gamla traditionen att lägga en sockerbit i julgransfoten har faktiskt stöd i vetenskap. Socker bidrar till att omfördela näring när det är dags att vakna på våren. Kolhydrater lagrade i stam och rötter transporteras då ut till knopparna som sackaros. En sockerbit kan alltså hjälpa till om vi vill att granen ska tro att det har blivit vår och kan underlätta för granen att skjuta nya skott. Men tänk då på att du ska lägga in en sockerbit då och då vid vattenbyte. Kopparslant i julgransfoten? Julsnapsen i granvattnet? Båda dessa huskurer kan ha en bakteriedödade verkan i vattnet, men effekten är inte bevisad. Har du möjlighet att duscha trädet med sprayflaska så hjälper det mot uttorkning då julgranen är känslig för torr inomhusluft.

Släng inte granen - återvinn den

I alla städer och på återvinningstationer finns platser där du kan länga granen när du tröttnat på den. De insamlade julgranarna återvinns till fjärrvärrme och biokol, som används till jordförbättringsmedel vid planteringar. Samtidigt sänker även biokol koldioxidnivårens i atmosfären genom att det låser kol i jorden. Genom att återvinna granen gör du alltså en handling för klimatet.

Gamla julgranar vid julgransinsamlingen vid Gärdet i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Foto på julgranen i början av artikeln: Paula Bronstein/AP