[I samarbete med Almi] “I många företag finns det en kassa med pengar, men den kanske behövs för att hålla den ordinarie verksamheten rullande. Man kan inte alltid använda de pengarna för att investera i att till exempel ställa om eller skala upp. Då kan det behövas ett lån”, berättar Irmeli Eriksson när jag pratar med henne om varför företag tar gröna lån. Hon är kund- och affärsutvecklare på Almi.

Almi har ett projekt inom hållbarhet, Framtidsgeneratorn, som drivs med pengar från Europeiska Socialfonden. Almi vill bidra med kompetens inom hållbar utveckling till små och medelstora företag. Grönt lån erbjuds i kombination med Framtidsgeneratorn för företag som vill satsa på sitt hållbarhetsarbete.

“Hållbarhet är en självklarhet för många idag, speciellt i den yngre generationen. Men det kan upplevas som svårt och krångligt”, säger Irmeli Eriksson.

Irmeli Eriksson, Kund- och affärsutvecklare på Almi

Inledningsvis har företaget och en rådgivare från Almi en så kallad “Framtidsdialog”, där man tittar på företagets hållbarhetsområden och identifierar deras fokusområden. Därefter har man en hållbarhetsworkshop  där man går igenom vilket eller vilka av de sex hållbarhetsområdena inom Europeiska Unionens taxonomi som är väsentliga för företaget att fokusera på. Taxonomin skapades för att nå Europeiska unionens klimatmålsättningar och gynna gröna tillväxtstrategier. Lånet ska gynna minst ett av målen, utan att missgynna ett annat.

Ett grönt lån är mer förmånligt än ett vanligt lån. Exempelvis är amorteringstiden längre, på sex år. Företaget kan också få amorteringsfrihet i upp till två år. Men Eriksson poängterar även riskerna med att inte sätta igång tidigt med hållbarhetsarbetet: “Risken är ju att man tappar kunderna för att man inte har ställt om i framtiden. Kunden kanske väljer en annan hållbar leverantör som de tycker matchar bättre med deras behov.”

Företagen kan även få stöttning i att visualisera och simulera sin ekonomi. Det innebär att Almi hjälper till att titta på hur olika satsningar skulle påverka företagets ekonomi på kortare och längre sikt. “Du får ett större perspektiv, tid att bolla hur en eventuell satsning påverkar exempelvis ditt företags ekonomi och även vilka andra planer ni har framåt. Vi tar ett grepp om helheten och minskar eventuella ekonomiska överraskningar“, förklarar Irmeli Eriksson.

“De som är hållbara idag har möjlighet att växa. Det är svårt som ett mindre företag att veta var man ska börja någonstans. Med Almi kan man kroka arm och vi kan göra det här tillsammans.”

Almi arbetar med företag från någon enstaka anställd upp till 250 anställda, i alla branscher. Det kan vara företag som har kommit en bra bit på vägen, men även de som behöver börja från början med det gröna arbetet.

“Spektrumet är ganska brett egentligen. Sverige är verkligen ett av de innovativa länderna där det bara sprudlar gröna idéer men sedan gäller det att även komma igång. Som det ser ut nu är det otroligt många företag vi hjälper göra skillnad”, säger Irmeli Eriksson.

Exempel på några som beviljades ett Grönt lån var en bostadsrättsförening som ville erbjuda laddstolpar för elbilar till sina medlemmar. Den satsningen höjde både föreningens värde samt var en grön investering. Ett annat exempel som Irmeli Eriksson tar upp var ett företag som ville satsa på att gynna målet om cirkulär ekonomi. “De skulle använda sig av restprodukter, men behövde då investera i nya maskiner, vilket lånet kunde finansiera.”

Fram till oktober i år är Framtidsgeneratorn kostnadsfri hos Almi, tack vare finansiering från Europeiska Socialfonden. Om du vill veta vad Almi kan göra för dig eller hur du ansöker om ett Grönt lån, gå in på https://www.almi.se/grontlan