Som symbol för motstånd och svartas rättigheter har näven en historia som går långt tillbaka. Marginaliserade grupper har i alla tider knutit sina händer och höjt dem över huvudet som ett sätt att protestera mot överheten.

När De svarta pantrarna grundades 1966 för att organisera vidspridda protester mot polisvåld mot svarta amerikaner blev gesten symbolen för de svartas kamp för lika rättigheter. På fotografier och filmer från demonstrationerna syns alltid knutna högerhänder i luften.

Under sommarolympiaden i Mexico City 1968 höjde de två amerikanska löparna Tommie Smith och John Carlos sina händer under prisceremonin, samtidigt som den amerikanska nationalsången spelades till deras ära.

Peter Norman (vänster), Tommie Smith (mitten) och John Carlos (höger) under prisceremonin.

Det gjorde symbolen känd över hela världen, men de bägge löparna fick massiv kritik för sin handling eftersom olympiaden är tänkt att vara ett opolitiskt evenemang. Det var också därför som stadionpubliken buade när de lämnade prispallen. Smith förklarade sig: "Om jag vinner är jag amerikan, inte svart amerikan. Men om jag gör något dåligt skulle de kalla mig n***r. Vi är svarta och vi är stolta över att vara svarta. Det svarta Amerika förstår vad vi gjorde ikväll."

Det förstod också Peter Norman, silvermedaljören från Australien som inte höjer näven på bilden. Alla tre på prispallen bar en knappnål från Olympic Project for Human Rights, en organisation som motsatte sig rassegregation i USA och rasism i allmänhet, vilket lär ha varit Normans idé.

Smith och Carlos hade förberett sig genom att ta med svarta handskar men Carlos glömde sina i den olympiska byn. Det är därför som han fick låna Smiths vänsterhandske och alltså höjer "fel" hand på bilden. Till skillnad från Norman hade de inte heller några skor på sig, utan bar svarta strumpor vilket är en symbol för svart fattigdom. Smith hade en svart scarf runt halsen som en symbol för svart stolthet och Carlos hade sin löparjacka uppknäppt i solidaritet med arbetarna i USA.

Eftersom Smith och Carlos brutit mot reglerna för olympiaden fick de lämna tävlingarna, men de behövde dock inte lämna tillbaka sina medaljer. De blev kritiserade av den amerikanska olympiska kommittén för att de brutit mot grundläggande gott uppförande och sportmannaskap, men Smith vidhöll att vad de gjort endast var att stå upp för mänskliga rättigheter.

När Nelson Mandela släpptes ur fängelset den 11:e februari 1990, efter 27 år i fängelse, höjde han sin knutna högerhand i triumf.

En modern rörelse med en gammal symbol

Black Lives Matter-rörelsen protesterar som bekant mot det våld och den systematiska rasism som svarta människor får utstå. Rörelsen grundades sommaren 2013 av Alicia Garza, Patrisse Cullors och Opal Tometi.

Den knutna näven är inte den enda symbol rörelsen använt men den blev den inofficiella symbolen efter Michael Browns död i Ferguson, Missouri i augusti 2014. Brown sköts av en vit polis som hävdade att han sköt i självförsvar, trots att Brown var obeväpnad.

Som vi rapporterat om gjordes även en av demonstranterna i Bristol staty och ersatte en staty över tidigare slavägare. Hon är porträtterad med en höjd hand.

Idag använder flera kända atleter sin stjärnglans för att prata om vikten av svartas rättigheter och hur de stödjer Black Lives Matter-rörelsen. Formel 1-föraren Lewis Hamilton har inte bara fått Mercedes att byta ut den klassiska silverfärgen på sina bilar mot svart den här säsongen, utan höjde också själv sin näve efter vinsten i Styrian Grand Prix.

Lewis Hamilton på prispallen. Foto: Dan Istitene /Formula 1

Symbolen används bland annat som profilbild för att visa upp att man stödjer de principer som Black Lives Matter-rörelsen driver och att man är engagerad för de svartas rättigheter.

Den är särskilt populär som profilbild på TikTok, efter att en av grundarna till BLM i Utah, Lex Scott, skapade en utmaning på plattformen som handlade om att byta profilbild för att protestera mot att svarta kreatörer på plattformen inte syntes lika mycket på TikTok som vita.

@theeemuse

we are protesting the unfair censorship of black creators(like, comment, and follow for the algorithm) ##blackvoicesheard ##imblackmovement

♬ GREEDY x TREASURE - conradrocha