🎧
Lyssna på avsnittet: SpotifyApple AcastAmazonGoogle m.fl.

I utkanten av Landskrona finns en 1 200 kvadratmeter stor anläggning som tillverkar hårvårdsprodukter under namnet Bruns Products. De tillverkar hållbara, ekologiska produkter med ambitionen att minska miljöpåverkan. Företaget har vuxit snabbt och drivs av Cecilia Nilsson och Johanna Lindskoug, två frisörer som träffades första gången på en klippkurs för 16 år sedan när de bytte visitkort.

Tillsammans berättar de livligt om sitt första möte. De hade samma tapetmönster på sina visitkort, det bara var kulören som skilde. De hittade varandra direkt. “Sedan satt vi en hel kväll och bara diskuterade hur framtiden skulle se ut”. De blivande parhästarna visste direkt att de ville driva företag ihop, med hållbara, ekologiska produkter. Men de bodde i olika städer och det dröjde några år med tillvaro på olika håll  innan planerna på allvar tog fart.

En bekant till Cecilia Nilsson skulle klippa sig hos Johanna Lindskoug och Nilsson skickade med en hälsning. Det ledde till att de började ses igen och göra upp planer. Sedan slog de ihop sina företag och började klippa kunder i Lund. De beskriver tiden i Lund som en fantastisk tid där alla i salongen tog hand om varandra och att kunderna kom dit även om de inte skulle klippas, bara för att stämningen var så fin. De nyblivna parhästarna städade ut allt som inte var ekologiskt och stämde överens med deras värderingar. Inte nog med det. De börjar också tillverka egna hårvårdsprodukter.

“Vi har en sol långt borta som vi ska till och vägen är bara delmål. Vi springer förbi de andra grejorna, det är solen vi ska till” säger Nilsson om deras gemensamma strävan mot ett långsiktigt mål.

Sedan tog företaget fart. Från en salong på 45 kvadratmeter till anläggningen på 1 200 i Landskrona var steget visserligen långt, men de drevs framåt av sina gemensamma värderingar. I början köpte de mixers och tillverkade egna hårvårdsprodukter i ett rum innanför salongen. Kunderna fick prova dessa och efterfrågan växer. För att kunna tillverka mer ordnade paret en lokal på  200 kvadratmeter utanför Lund, sedan behövs 200 kvadratmeter till och så småningom landar de i nuvarande lokaler. Recepten är basen för deras produkter, men framgången ligger i partnerskapet. Lindskoug konstaterar: “Jag tror att det är det genuina i oss som gör att vi funkar. Min mamma säger alltid det som hänt händer ingen annan. Det är helt otroligt. Att [vi] träffades på det sättet är fullständigt unikt”.

Parhästarna har inte skrivit några avtal som reglerar semesterdagar eller arbetstid. Det enda de har bestämt är att de tar ut lika stor lön ur företaget. “Jag kan också känna en skräck om vi hade ett avtal som på något sätt skulle sätta ord på tilliten, trovärdigheten och respekten som vi har för varandra. Den kan inget papper i världen ersätta” säger Johanna Lindskoug.


Leta efter någon som kompletterar dig

Faktarutan görs i samarbete med Almi, som också sponsrar avsnittet. För information om vad Almi kan göra för dig - läs mer på almi.se/tasteget

Kristin Teleman är rådgivare vid Almi, som är vår samarbetspartner för den här säsongen av Nästa Steg. Hon konstaterar att det är mycket svårt att hitta en parhäst som beskrivs i detta avsnitt. “Det är ofta en utopi skulle jag säga, utifrån det jag stöter på”.

Hennes råd är att fundera över vad det är man söker hos en partner. Hänger det ihop med vad man vill med företaget? Var ska företaget vara om tre eller fem år? Frågor av den typen bör man vara överens om. Hon säger också att som företagare måste man fundera över vilka egenskaper som är viktigt i den person man söker.

För företagaren vore det jätteskönt att hitta den som kan vara ett riktigt bra komplement. Teleman tycker att man ska söka svaret på frågor som: vad är det jag själv inte vill göra, som en partner kan bidra med? “Om man kan hitta någon som kan komplettera, som tycker att det är fantastiskt roligt med administrativa saker, till exempel, som man kanske inte alltid brinner för själv”.

Men att försöka bli ett så tajt radarpar som Cecilia Nilsson och Johanna Lindskoug anser hon vara omöjligt. “De har något helt unikt.”


Lyssna och lär dig mer om konsten att hitta rätt parhäst

I avsnitt 23 av podden “Nästa steg” får du höra om vilka frågor du bör ställa dig om du letar efter en parhäst och om några av de faktorer som man skapar ett ömsesidigt förtroende. Du hittar avsnittet i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.