I samarbete med Kapitel 8 | Samtidigt som många räknar med att jobba hemma och kunna ta de flesta möten via video och på telefon känner allt fler ett ökat behov av att träffas fysiskt, i alla fall när det gäller möten av betydelse.

En positiv effekt av pandemin är att det blivit lättare att särskilja vilka möten som är viktiga och vilka som faktiskt inte är det, så kallade  “slösmöten”. Appar som Slack, Teams och Workspace kan ersätta mycket av de korta pratstunder och informella träffar och korta pratstunder som tidigare spontant på kontoret. Veckomöten via Meet och Zoom är i många fall bättre än fysiska möten eftersom de tvingar fram en tydligare struktur. (Alla möten mår förstås bra av ett syfte och ett mål, oavsett om de sker fysiskt eller digitalt.)

Med tanke på Folkhälsomyndighetens råd om att vi alla måste försöka jobba hemma så mycket som möjligt i höst måste ett möte vara affärskritiskt på något sätt för att man ska kunna motivera att ses. Och ju viktigare ett möte är, ju viktigare är det att förutsättningarna är de rätta för att man ska kunna uppnå vad man vill.

Glesare placering av deltagare och luftrenare i lokalerna är några av de sätt som Kapitel 8 förändrat sina lokaler under det senaste halvåret. Foto: Kapitel 8.

“Vi märker att folk har ett stort behov av att träffas nu i början av hösten. Det är framförallt ledningsgrupper, styrelsemöten och mindre workshops som blir av fysiskt - möten som kräver en annan närvaro än digitalt.” Sanna Gernandt är mötesexpert på en av Kapitel 8:s mötesexperter. “Pandemin kom ju som lite av en chock för oss alla och möten ställdes in och ställdes om med kort varsel. Nu har folk förstått att det kommer vara såhär ett tag och kan man planera sina möten på ett mera genomtänkt sätt än tidigare.”

Kapitel 8 har alltid haft checklistor för att säkerställa att man skapar de bästa förutsättningar för kunderna på deras två anläggningar i Stockholm, men en stor skillnad nu är att kunderna också ställer högre krav. “När folk ses vill de att skillnaden mot de digitala mötena ska vara tydlig. Vi kan till exempel få frågor om våra stolar, eftersom folk insett att det är ganska obekvämt att sitta på en köksstol under ett tre timmar långt möte i Teams. Det fick vi aldrig förr.” berättar Gernandt.

Kapitel 8 var snabba att anpassa sig och flyttade alla mindre sällskap till större lokaler redan i våras (s.k. “coronasittning”) och såg till att interaktionen mellan olika grupper blev minimal. Även om alla med symptom ska hålla sig hemma berättar Gernandt att de började få fler frågor om sina luftrenare när WHO sa att man inte kunde utesluta luftburen smitta fick de fler frågor om sina luftrenare.

Antalet personer i en grupp är numera sällan över 20 - i alla fall på samma plats. Gernandt vittnar om att intresset för hybridmöten ökat snabbt. “I två av våra lokaler har vi installerat vidvinkelkameror och känsliga mikrofoner i taket för att tillgodose kundernas önskemål. Det gör att hälften av deltagarna kan sitta på vår andra anläggning, på någon helt annan plats - eller att man kör seminarium för folk som sitter hemma.”


Kapitel 8 är experter på att skapa bra förutsättningar för viktiga möten

Om du tillhör de som förstått att förutsättningarna är lika viktiga som lokalen när du ska ha ett betydelsefullt möte ska du kontakta Kapitel 8. Oavsett om de du ska träffa är i samma rum som du eller på distans har Kapitel 8 både erfarenhet och kunskap för att veta vad som krävs för att ditt viktiga möte ska bli så bra som möjligt. På stiliga Tändstickspalatset och moderna Klara strand finns miljöer som passar de flesta behov.