🎧
Lyssna på avsnittet i din poddapp: SpotifyAppleGoogleAcastAmazon/Audible m.fl.

En önskan att styra och kontrollera kvinnors fertilitet ledde till att man började forska på hur hormonerna påverkar kroppen i mitten av 1900-talet. Även om man idag vet mycket mer om hur kraftfulla könshormoner kan vara är forskningen   relativt mycket i sin linda när det gäller övriga hormoner. Några av de stora framstegen på området har gjorts så sent som under de senaste decennierna.

Eller för att sätta det i perspektiv: när bantning och lightprodukter slog igenom på allvar på 1980-talet hade man väldigt lite kunskap om hur kroppen egentligen funkade. Man pratade om kalorier och man pratade om att röra sig, men även om två personer åt samma sak och rörde sig på samma sätt verkade de få olika effekter på deras kroppar?

Idag vet vi att hormoner är en del av förklaringen till det. Så för att förstå mer om det bjöd vi in Martina Johansson, författaren till Hormonstark och till flera andra böcker om förebyggande hälsa.

Till vardags är hon doktorand på Linköpings Universitet, vid institutionen för hälsa, medicin och vård. Från början civilingenjör inom bioteknik från Chalmers Tekniska Högskola, där hon numera föreläser om kroppens hormonella system, och en välkänd röst i biohacking-kretsar i Sverige.

I avsnittet pratar hon om vad vi egentligen vet om hormoner, om hur de påverkar oss och hur vår kost därmed går att koppla till hur vi mår. Johanson förklarar också inflammationsteorin, problemet med kolhydrater, östrogendominerad fettlagring och resistent stärkelse, bland mycket annat.

Ladda ner och lyssna på avsnittet

🎧 Du hittar avsnitt 58 av podden "Perspektiv" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.

Martina Johanssons bokrekommendationer