audio-thumbnail
3. Hur kan kläderna förhöja och förtydliga skådespelarnas karaktärer?
0:00
/46:23

En kostymör är ytterst ansvarig för de kläder, eller kostymen som det heter på teaterspråk, som bärs av skådespelarna under teaterföreställningar. En kostymör behöver kunna skissa upp plaggen och behärska hantverket eftersom alla plagg tas fram individuellt för varje skådespelare. Ibland följer kläderna en tidsepok, andra gånger kan de vara mer abstrakta eller fantasifulla.

Ann Bonander Looft är en av Sveriges mest erfarna kostymörer som jobbat med hundratals föreställningar i Sverige och Europa. I avsnitt 3 av Vad Vi Vets podd "Scenverket" berättar hon om den kreativa och praktiska processen bakom en lyckad teaterkostym.

Bonander Looft har jobbat på teatrar som Dramaten, Malmö Stadsteater och det Kongelige Teater i Köpenhamn. Hösten 2022 är hon aktuell med kostym till "Mandomsprovet" på Stadsteatern i Stockholm.

I det här avsnittet av Vad Vi Vets podd “Scenverket” berättar hon om vilken roll kostymen har, hur en viss kostym kan hjälpa till att bygga karaktär och på vilket sätt kostymen hjälper oss att förstå rollen.

🎧
Följ Scenverket idag i din poddapp:
Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcast + alla andra poddappar