Under pandemin stördes mångas invanda mönster i skolan och på jobbet. Detta bidrog till många sömnlösa nätter, och att hitta tillbaka till en bra rutin kan vara kämpigt. Sömnexperter har uppmanat människor att vidta en mängd åtgärder för att få bukt med stressrelaterade sömnproblem. Bland rekommendationerna finns: träna regelbundet, etablera en läggningsrutin och skär ner på skärmtid och sociala media.

Men många av oss kan ha förbisett en annan viktig faktor till dålig sömn: dieten. En växande mängd forskning pekar på att den mat du äter påverkar hur bra du sover samtidigt kan dina sömnvanor påverka vad du väljer att äta. Forskare har upptäckt att om du äter en diet som har högt sockerinnehåll, mättade fetter och processade kolhydrater kan din sömnrytm störas. Äter du en mer växtbaserad och fiberrik kost, och mat som är rik på omättade fetter - som nötter, olivolja, fisk och avokado - verkar det som det får motsatt effekt och bidrar till en sund nattsömn.

Mycket av vad vi vet om sömn och dieter kommer från stora epidemiologiska studier som, under många år, konstaterat att människor som lider av återkommande sömnsvårigheter tenderar att ha sämre matvanor. Det innebär mindre protein, färre frukter och grönsaker och ett högre intag av tillsatt socker från mat som sockerdrycker, efterrätter och processad mat. Epidemiologiska studier visar ändå bara korrelationer, inte orsak och verkan. De kan till exempel inte förklara om en dålig diet föregår och leder till dåligt sömn, eller om det är tvärtom.

För att bättre förstå relationen mellan kost och sömn har några forskare använt sig av kontrollerade slumpmässiga tester där de bett deltagarna att äta vissa specifika livsmedel och sedan observerat förändringar i sömnen. Några studier har undersökt påverkan av en brett urval av olika födoämnen, från varm mjölk till fruktjuice. Men de här studierna har ofta varit små och inte särskilt säkra.