De Förenta staternas justitieminister William Barr berättade i en intervju med nyhetsbyrån AP att justitiedepartementet inte sett några tecken på att det förekommit valfusk "i en omfattning som skulle kunna ha resulterat i ett annat valresultat".

Enligt Barr har federala åklagare och FBI gått igenom ett antal anmälningar, men de har inte upptäckt några bevis alls som skulle kunna tyda på att utgången i valet har påverkats genom medvetna aktioner. Även myndigheten för cybersäkerhet och infrastruktursäkerhet CISA har tidigare meddelat att de bedömer att presidentvalet är ett av de säkraste hittills.

Barrs uttalande skiljer sig stort från president Donald Trumps återkommande och grundlösa påståenden om att valet inte gått rätt till, och att det förkommit systematiskt valfusk. Det är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att Barr tidigare utmärkt sig som en av presidentens mest lojala ministrar. Innan valet upprepade Barr vid flera tillfällen att poströster skulle kunna användas för valfusk eftersom många amerikaner var oroliga över att bege sig till vallokalerna på grund av coronavirus.

Ända sedan valdagen har president Trumps kampanjorganisation, med advokat Rudolph Giuliani i spetsen, påstått att valutgången är resultatet av en konspiration med många olika parter som tillsammans sett till att miljontals illegala röster adderats till rösträkningen. Detta trots att man inte kunnat presentera några trovärdiga bevis i domstol för att så skulle vara fallet. I de delstater där man gjort stämningsansökningar mot valmyndigheterna har dessa avfärdats, däribland av republikanska domare som deklarerat att bevis för detta helt enkelt saknas.

Några av de mest spridda ryktena som Trump, hans regering och politiskt allierade spritt har dessutom avfärdats, som exempelvis att mer än 14 000 av de som röstat i Michigan hade avlidit (stämmer inte), att röstsedlar för Trump bränts (videon var fejk) eller att tuschpennor använts på valsedlarna i Arizona (det är lagligt).

En kvinna som sympatiserar med president Donald Trump höll en skylt som säger "Stoppa stölden" utanför Pennsylvania Convention Center i Philadelphia när rösträkningen pågick där i början av november. Foto: Rebecca Blackwell/AP via TT

Paradoxalt nog håller kampanjorganisationen med! Trots att man hävdar valfusk i offentliga sammanhang, är det inte det man hävdar i domstolsförhandlingarna. Där hävdar de ofta bara att saker inte gått helt rätt till i vallokalerna eller under rösträkningen, men även i dessa fall har man misslyckats med att presentera några bevis för att så skulle vara fallet.

Även om det finns många spekulationer om presidentens taktik vet vi i dagsläget inget om orsakerna till att han hävdar att omfattande valfusk skett, när inga sådana bevis existerar.


Arkivfoto på William Barr av Jeff Roberson / AP via TT