🎧
Lyssna på avsnittet i din poddapp: SpotifyAppleGoogleAcastAmazon/Audible m.fl.

Den svenska integrationsdebatten har pågått i flera decennier nu. Och kanske är en av anledningarna till det att premisserna för varför vi tar emot invandrare är fel? Det menar Arash Sanari, specialistläkare och författare till boken "Sverigevänner". I Vad Vi Vets aktualitetspodd "Perspektiv" ger han en annan förklaring till att det stora integrationsprojektet gått i stå i Sverige.

När projektet sattes igång i skiftet mellan åttiotal och nittiotal och det bestämdes att Sverige skulle börja ta emot fler invandrare motiverades det med att det var väldigt synd om de som kommer hit. "Det var den premissen man byggde upp det på, för att folk skulle köpa [argumentet]" förklarar Sanari. "Genom att säga att det är otroligt synd om de här människorna förstod folk att vi måste göra det här." Men visst var det synd om många av de som kom som upplevt plötsliga trauman, men de var inte traumatiserade sedan tidigare och det gjorde att de inte passade in i den premissen som politikerna talat om, fortsätter Sanari.

Underförstått var en av anledningarna till Sverige skulle öppna sina gränser för människor som det var synd om att vi skulle offra lite av vår välfärd för deras skull, men att belöningen skulle vara att få se oss själva i deras tacksamma ögon. Problemet uppstod enligt Sanari när det visade sig att det inte var fullt synd om några av de som kom hit som allmänheten hade förespeglat sig. När det visade sig att några dessutom var både välutbildade än oss och hade samma höga krav på bekvämligheter som svenskarna väcktes frågan om varför samhället skulle hjälpa dem.

Så länge det är synd om någon är det en självklar insikt att hjälpa till, säger Sanari. Men när det inte är synd om de som kommer hit vet vi inte riktigt vad vi ska göra med dem eller hur vi ska behandla dem. I sin bok skriver han om de låga förväntningarnas tyranni, att hur invandrare ständigt bli behandlas som om det vore synd om dem. I avsnittet beskriver han också hur den här behandlingen påverkat honom.

Sanari drar slutsatsen att det är farligt för ett samhälle när man inte är väldigt transparent med varför man genomför stora satsningar som att försöka integrera hundratusentals människor i samhället. Det kan leda till att invandrarna blir ifrågasatta och porträtterade som några som tär på samhällets resurser. "Det är det här som är problemet med en felaktig premiss" säger Arash Sanari i podden. "Om premissen börjar skava så dyker den typen av frågor upp.

Han liknar det med monopolet på alkoholförsäljning, där orsaken till det också måste vara tydlig för att inte ifrågasätta. "Vi måste säga som det är, att orsaken är att hålla nere alkoholförbrukningen. Säger man att vi har monopolet för att det bidrar till våldsprevention kommer folk att säga "det gör det ju inte alls".  

Sanari pekar på faran i att använda en mängd argument för att motivera ett stort mottagande av invandrare, från att vi har en för ung befolkning till att vi behöver en arbetskraft för att kunna klara välfärden. "Fler av dem har visat sig inte stämma. Och de som då börjar ifrågasätta argumenten kommer att ifrågasätta hela projektet."

Detta är en centralt problem i den svenska integrationspolitiken, konstaterar han. "Det var mycket argument som att vi behöver den, vi har för ung befolkning, vi behöver för välfärden. Massor av argument som varit onödiga att använda då flera visat sig inte stämma. Och de som då börjar ifrågasätta argumenten kommer då att ifrågasätta hela projektet."

Det är dessutom onödigt då det faktiskt finns många riktiga argument att ta till, säger Sanari. Från banala argument som att det ger oss ett större livsmedelsutbud i affärerna till de krassa argumenten om att invandrare dominerar många serviceyrken, till att det faktum att en mångfald av perspektiv är en förutsättning för innovationer.

Lyssna och förstå mer

I avsnitt 44 av Perspektiv berättar Arash Sanari om den svenska integrationspolitiken och dess effekter på ett helt nytt sätt. Du får bland annat höra:

  • hur flera decenniers goda intentioner paradoxalt nog förhindrat integration i praktiken
  • varför såväl politikerna på yttersta högren och yttersta vänstern måste sluta moralisera i integrationsfrågan
  • vilka åtgärder han förespråkar för att motverka den växande segregationen i samhället.

Vi lovar att din förståelse för hur integrationsfrågan ska lösas kommer att fördjupas och förändras när du lyssnar på avsnittet - oavsett om du är för ökad eller minskad invandring.

🎧 Du hittar avsnitt 44 av podden "Perspektiv" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.

Arash Sanaris Bokrekommendationer