Dansklubbar, filmexport och en konstscen i världsklass. Det kanske inte är det första man tänker på när man tänker på Iran. Möjligtvis går tankarna istället mot slöjtvång, kärnvapenprogram och religiös fundamentalism. Så har det dock inte alltid varit. Så sent som på 1970-talet var det just det förstnämnda många associerade med landet. Men vi kommer tillbaka till det senare.

Idag styrs Iran som en teokratisk republik. Det är ett rätt unikt politiskt system. Den teokratiska biten bär alla kännetecken av en religiös diktatur. Konstitutionen grundar sig på shiaislam och landet styrs av en religiös statschef kallad ayatolla, vilket kan översättas till “andlig ledare”. Samtidigt är det en republik med både ett parlament och en president som utses i allmänna val var fjärde år.

Det råder dock ingen tvivel om att den republikanska delen spelar andrafiol till den teokratiska. Den nuvarande ayatollan Ali Hosseini Khamenei (persiska: آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‌ای ) sitter på livstid. Han är befälhavare över landets militär och chef över säkerhetstjänsten. Han tillsätter även många av landets viktigaste ämbeten. Och som Irans andlige ledare har han dessutom sista ordet i alla viktiga beslut.