Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått sedan 1947. Här är bakgrunden till dagens spänningar.
Per Grankvist
Chefredaktör och grundare av Vad Vi Vet. Tidigare har han skrivit för Sydsvenskan, Veckans Affärer och SvD med uppdrag SVT och TV4. Nominerad till årets journalist.
Vid en omröstning i de Förenta Nationerna i slutet av november 1947 antogs en resolution som innebar att Palestina, då ett territorium under brittisk kontroll, skulle delas upp i tre delar - en arabisk del, en judisk del och staden Jerusalem som skulle delas mellan de båda. Genom denna lösning hoppades man att "den palestinska frågan" skulle lösas och att en tvånationslösning var möjlig. Resolutionen 181 antogs med 33 röster för (däribland Sveriges) och 10 röster emot.
Befolkningen bestod vid tidpunkten av 1,8 miljoner människor. Två tredjedelar araber, en tredjedel judar. Enligt resolutionen skulle den arabiska staten tilldelades 43 procent av landytan, medan den judiska staten skulle få 56 procent. Orsaken till fördelningen berodde dels på att man ville ha utrymme för de människor från Europa som skulle emigrera dit, och dels på att den största delen av ytan bestod av Negevöknen, som vid tidpunkten varken passade sig för bosättning eller jordbruk.
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.