Under fem decennier har Joe Biden varit en del av amerikansk politik. Men till skillnad från andra politiker har han inte blivit förknippad med något särskilt område, utan som en hygglig karl som försöker hitta vettiga överenskommelser. Oförmågan att entusiasmera stora skaror är en nackdel i en presidentvalskampanj, men det kan också vara det som fäller avgörandet 2020.

Biden försöker framställa sig själv som en stadig, erfaren kapten i en orolig och farlig värld, och därmed kontrastera Donald Trumps impulsiva ledarskap och bristande erfarenhet. Bidens kampanj lyfter också fram coronakrisen som en möjlighet att tala om hans förmåga att lyssna på vetenskapsmän , hälsoexperteroch ta hänsyn till fakta, eftersom det är något han gjort i tidigare hälsokriser under sin tid som vicepresident.

Foto: Joe Bidens kampanj. (Bilden är tagen innan restriktioner infördes i samband med utbrottet av covid-19.

Hjärtefrågor

Under sin tid i Vita Huset bidrog Joe Biden till att miljontals fler amerikaner fick tillgång till sjukvård genom reformen Affordable Care Act. Rätten till bra sjukvård är en av de frågor han talar varmast om, inte minst mot bakgrund av sina egna erfarenheter. (Hans första fru och ettåriga dotter dog i en bilolycka 1972, hans son Beau dog i hjärncancer 2015).

På kampanjsajten finns en lång rad konkreta förslag inom de flesta ämnen som är avgörande för landets framtid, och/eller som engagerar många. Klimatfrågan, ekonomisk ojämlikhet, investeringar i infrastruktur, förändringar i det finanspolitiska systemet etc.

Både #metoo-rörelsen och Black Lives Matter-rörelsen har påverkat Biden, något som bland annat resulterat i valet av Kamala Harris som vicepresidentkandidat. Här har han föreslagit en lång rad reformer för att motverka strukturell rasism i samhället och för att göra samhället mera jämlikt.

Det har fått valplattformen att bli mer vänsterorienterad (med amerikanska mått mätt), vilket också är ett sätt att försöka entusiasmera väljarna som tidigare hoppades på Bernie Sanders eller Elisabeth Warren, som båda hade en mycket mera tydlig politik för att utjämna klassskillnader i landet.