Bakgrund

Joseph Robinette Biden Jr. föddes den 20:e november 1942 på St. Mary's Hospital i Scranton, Pennsylvania. Han är barnbarn till invandrare från Frankrike, England och Irland, och var fjärde barnet i en familj där fadern sålde olja. När Biden föddes hade faderns ekonomiska framgång vänt och han tvingades flytta till sina morföräldrar tillsammans med resten av familjen.

Efter studier i historia och statsvetenskap vid Dalaware-universitetet i Newark tog han examen 1965 och fortsatte sedan att studera juridik. 1968 började han vid en advokatbyrå i Wilmington där han bland annat arbetade som offentlig försvarare, innan han tog bytte firma och började arbeta med företagsjuridik. Det betalade inte särskilt väl, och det tråkade dessutom ut honom. 1969 kandiderade han till motsvarande kommunfullmäktige i det nordligaste countryt i Delaware för det Demokratiska partiet och vann.

Joe Biden kampanjar till senaten 1972. Foto: Joe Bidens kampanjorganisation

Politisk karriär

Tre år senare ställde han upp i senatsvalet med en plattform som gick ut på att USA skulle dra sig tillbaka från kriget i Vietnam, ta hänsyn till miljön, slå vakt om mänskliga rättigheter, vettigare skatter och bra sjukvård. Mer än något annat kunde han dra nytta av att valkretsen ville ha förändring. Bidens ungdomliga entusiasm ställdes mot en motståndare som redan innan valet sagt att han önskade att avgå, men sedan ändrat sig. Biden vann valet, men segern grumlades av att hans hustru och ettåriga dotter omkom i en trafikolycka bara några veckor senare. Bidens bägge söner Beau och Hunter överlevde utan livshotande skador.

Vid 30 års ålder (vilket också är minimikravet för senatorer), blev Biden den sjätte yngsta senatorn i förenta staternas historia. Han hade lovat sina söner att natta dem varje kväll och att göra frukost till dem varje morgon, därför började han pendla med tåg till Washington, 90 minuter enkel resväg, en vana som skulle fortsätta i 36 år och ge honom smeknamnet "Amtrak Joe". Hans syster och hennes familj hjälpte till att ta hand om pojkarna.

Under sina första år i senaten ägnade Joe Biden sig i huvudsak åt att arbeta för konsumentskydd och miljöfrågor, eftersom det var frågor på modet. Men han var samtidigt emot åtgärder som skulle motverka segregering, som att bussa svarta barn till i huvudsak vita skolor, i huvudsak för att hans valkrets var det.

Joe Biden vann återvalet 1978 och har sedan valts till senaten ytterligare fem gånger: 1984, 1990, 1996, 2002, och 2008 - ofta med en tydlig majoritet om omkring 60 procent av rösterna.

Bidens styrka och svaghet är att han är en politiker utan några tydliga profilfrågor, och det gör också att han har ett rykte om sig att inte vara så karismatisk. Men framförallt har han ett rykte om sig att vara en hygglig karl, en man som har förmåga att komma överens med alla möjliga och en man med stor empati.

Han har misslyckats bli president två gånger tidigare (1988 och 2008) där det senaste försöket gjorde att Barack Obama valde honom som vice-presidentkandidat i sin egen presidentkampanj.

Joe Biden talar i augusti 2008, när Barack Obama meddelat att Biden blir dennes vice-presidentkandidat. Foto: Daniel Schwen med CC-licens.

Hjärtefrågor

Joe Biden har alltid varit nära mittfåran i det Demokratiska partiet, men på senare år har han rört sig vänsterut. Som vicepresident stod han bakom satsningar på infrastruktur för kollektivtrafik (inte minst järnväg), kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, samkönade äktenskap, minskad militärbudget och en omställning för att minska växthusgaserna.

Den fråga som ligger honom närmast hjärtat är dock sjukvården, inte minst efter de två tragedier som präglat hans liv - bilolyckan och att sonen Beau dog i cancer.

På kampanjsajten för presidentvalet 2020 fanns mängder av förslag på hur "Joes vision" för landet ska kunna förverkligas, allt samlat under kampanjslogan "Build back better". Under kampanjen blev han mer progressiv / liberal i sina hållningar, inte minst sedan han valde Kamala Harris som vice-presidentkandidat.

Numera är han för att avkriminalisera cannabis för personlig bruk, stärka kvinnors rättigheter och införa gratis gymnasieskola, och han har föreslagit ett grönt återhämtningspaket som samtidigt ska motverka klimatförändringar på sammanlagt 1700 miljarder dollar.

En central strategi i kampanjen var dock att framställa Joe Biden som en hygglig karl (i bjärt kontrast mot Donald Trumps manér och utspel) som inte låtit sig korrumperas under sin tid i huvudstaden utan fortfarande är samma gamla vanliga Joe som så många amerikaner kan identifiera sig med. Ett exempel på det är bilden på Biden tagen på tåget på väg hem, bara timmar efter att han deklarerade att han ville bli president, i april 2019.

Den 20:e januari 2020 svor Biden presidenteden med sin vänstra hand på familjens bibel, samma bibel som han svor vicepresidenteden på 12 år tidigare.