De flesta som byter in sina julklappar gör det i mellandagarna och i början av januari, men det finns faktiskt en del julklappar som lämnas in redan innan jul. “Det är ofta något man fått av chefen - en julklapp där tanken var bra men själva gåvan inte något man är intresserad av att ha” förklarar Henrik Örnstedt på Cervera.

Han berättar om en undersökning de låtit göra som visar att det numera bara är en fjärdedel av anställda som blir glada över de klassiska företagsjulklapparna  som skärbrädor, gravad lax eller en upplevelse. Resten föredrar gåvokort där man kan välja något själv. “Förväntningarna har förändrats på bara några år, och idag är” konstaterar Örnstedt. “En julklapp som ska passa alla passar egentligen ingen. Sannolikheten för att det blir fel är större än chansen för att det ska bli rätt. Risken är därför stor att man ger bort en julklapp som får motsatt effekt, som signalerar att man inte bryr sig om individen.”

Cervera lanserade nyligen ett gåvokort där mottagaren själv väljer kan välja ur ett stort sortiment av populära produkter från kända varumärken för kök och hem.

Det finns både fysiska och digitala kort där man kan skicka en personlig hälsning samtidigt som man är säkert på att julklappen blir något de kommer att gilla. Vill den som får kortet inte ha något alls finns dessutom möjligheten att skänka beloppet till välgörenhet.

Det är ett enkelt sätt för chefen att undvika att misslyckas med julklappen samtidigt som medarbetaren slipper ännu en skärbräda eller gravad lax. Med Cerveras gåvokort får mottagaren alltid den julklapp hen önskar.