Tomten, jultomten eller julgubben ifall du är finlandssvensk, den rödklädda skäggiga, lätt överviktiga äldre mannen som kommer med gåvor på julafton är en figur som förkommit under lång tid i många olika former och med olika bakgrundshistorier.

En av dem är helgonet Sankt Nikolaus som levde ca år 270 i Turkiet. Sankt Nikolaus var ärkebiskop och firas fortfarande som helgon i den katolska, ortodoxa och den orientaliskt-ortodoxa kyrkan.

Enligt myten (det går inte att faktagranska just detta) föddes Sankt Nikolaus med en helgonlik personlighet och han avstod bland annat som spädbarn från att bli ammad av sin mor på onsdagar och fredagar. Sankt Nikolaus växte upp i en förmögen familj och gav senare bort hela sitt arv till de fattiga.

Enligt legenden fällde Sant Nikolaus ner en del av sina gåvor genom skorstenen på husen han besökte. Han lär också ha räddat tre döttrar till en skuldsatt man från prostitution genom att i tre nätter i rad kasta in en väska med guld till familjen. (Att Sant Nikolaus inte bara knackade på dörren och räckte över gåvorna förklaras med att de mindre bemedlade på grund av stolthet vägrade ta emot välgörenhet.) Efter att Sankt Nikolaus dog blev han ett katolskt skyddshelgon för barn och sjömän. Man firade hans minne och generositet på hans dödsdag den 6 december genom att ge presenter åt barn.

När Martin Luther genomförde den protestantiska reformationen försökte man minska Sankt Nikolaus betydelse. Många protestanter bytte då ut helgonet till jesusbarnet Christkind eller Christkindl. Datumet lades också om från 6 december till den 24 december (i Tyskland, Belgien och Nederländerna får barnen dock ännu presenter den 5 eller 6 december medan den 24 firas som en kristen högtid). Sankt Nikolaus avbildas vanligen iförd röd biskopsdräkt, ofta med detaljer i vitt och grönt.

På 1500-talet i Storbritannien och Franrike förvandlades helgonet Nikolaus till Father Christmas och Père Noel som båda kom med gåvor. Inte långt därefter tog holländska och tyska pilgrimer med sig traditionen till Förenta staterna, där Christkind förvandlades till Kris Kringle och senare blev Santa Claus.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!