Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Är det djurplågeri att koka kräftor levande?
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
🥗 🍺 Mat & Dryck

Är det djurplågeri att koka kräftor levande?

Augusti är kräftsäsong. Hur gott och stämningsfullt det än är med kräftskiva förutsätter det att levande djur har sänkts ner i kokande vatten. Lider de av det?

Peppe Öhman's avatar
Peppe Öhman's avatar
Peppe Öhman
and
Peppe Öhman
Aug 01, 2023
∙ Paid

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Är det djurplågeri att koka kräftor levande?
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
Share

Länge trodde man att kräftans nervsystem inte var tillräckligt utvecklat för att känna smärta, men ju mer man forskar desto tydligare blir det att djuren visst känner något.

Foto: Mats Schagerström / TT

Studier visar att det kan ta upp till tio minuter för djuret att dö och veterinärer i bland annat Storbritannien förespråkar att man tar livet av djuren på ett mer humant sätt. I restaurangkök blir det allt vanligare att man använder elektriska chocker för att få kräftan eller hummern att tuppa av innan de sänks ner i det kokande vattnet.

I Schweiz är det redan förbjudet att koka humrar levande. Enligt lag måste man först göra djuret medvetslöst. Det är också sedan 2018 förbjudet att transportera djuren i is, de ska få leva så länge som möjligt i naturliga miljö och temperatur. I nya Zeeland, Österrike, Norge är det redan förbjudet att koka skaldjuren levande utan att först bedöva dem.

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
A guest post by
Peppe Öhman
Journalist och författare. Podd och fortfarande blogg. peppepeppepeppe på Insta. Kommer från Helsingfors, somrarna i Stockholm, bor i LA.
Subscribe to Peppe
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet.
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More