Karen är ett nedsättande namn för en krävande, oförskämd, arg medelålders vit kvinna med ett ofta rasistiskt beteende. Hon använder sina privilegier för att få sin vilja igenom eller gör att sätta stopp för andra människors agerande.

I memes porträtteras Karen ofta som en kvinna med blont, axellångt hår som höjer rösten för att klaga eller kräva saker.

Foto: Know Your Meme

Hon framställs ofta som en vaccinationsförnekare, fotbollsmorsa och tillhörande generation X. Att tala om Karens blev populärt när vita kvinnor fångades på videos med att kräva saker på ett rasistiska sätt.

Det mest kända exemplet är en vit kvinna i Central Park i New York som ringde nödnumret 911 när en svart fågelskådare bad henne att koppla sin hund. I samtalet med polisen uppgav hon att hon blev trakasserad av en afroamerikan, och gjorde en poäng av hans hudfärg. (Kvinnan har bett om ursäkt men är likväl åtalad.)

Ett annat uppmärksammat fall gäller en hotellanställd i Williamstown, Alabama som ringde polisen när hon såg en svart hotellgäst bada i poolen med sitt barn. (Kvinnan fick sparken.)  

I San Franciscos stadsfullmäktige föreslogs i veckan en ny lokal bestämmelse som är tänkt att sätta stopp för rasistiskt motiverade nödsamtal. Den förslagna bestämmelsen kallas "the CAREN Act" (Caution Against Racially Exploitative Non-Emergencies) vilket förstås är en ordlek med namnet Karen.

Oftast rasistiska men inte alltid

Karen-beteende behöver dock inte inkludera rasism. Ta exempelvis den kvinna som blockerade en bil från att ta en parkeringsplats hon ansåg sig ha rätt till. Efter att videon blev viral på TikTok kallas hon numera Parkerings-Karen.

Foto: @savsoares/TikTok

Eller det här kända exemplet på en kvinna som ringde polisen när hon upptäckte att en åttaåring som sålde saft inte hade tillstånd.