Genom att klyva atomer kan enorma mängder el skapas på ett klimatneutralt sätt. Därför är kärnkraft ett lockande alternativ att ersätta fossila bränslen med.
Kärnkraftverket Doel är ett av två kärnkraftverk i Belgien. Foto: Mick Truyts / Unsplash
Per Grankvist
Chefredaktör och grundare av Vad Vi Vet. Tidigare har han skrivit för Sydsvenskan, Veckans Affärer och SvD med uppdrag SVT och TV4. Nominerad till årets journalist.
I en generator omvandlas rörelseenergi till elektricitet. I ett vindkraftverk är det vingarna som skapar rörelseenergin och inne i ett vattenkraftverk är det framrusande vatten som får en turbin att snurra, vilket driver generatorn. Turbiner finns också i kraftverk som eldas med biobränslen, olja eller kol. Där förvandlar värmen vatten till ånga, som driver turbinen.
Kärnkraftverk fungerar ungefär på samma sätt, men det bränsle som hettar upp vattnet är kärnbränsle. Det består av det svagt radioaktiva grundämnet uran som renats, anrikats och pressats samman till centimeterstora pellets (även kallat kutsar). Pelletarna hälls i stavar som därefter kallas för bränslestavar. När man bombarderar uranet i stavarna med neutroner klyvs atomerna (vilket kallas fission) och den reaktionen frigör samtidigt energi. Genom att leda vatten genom reaktorn värms det till ånga som driver en turbin som är kopplad till en generator som i sin tur omvandlar rörelseenergin till elektricitet.
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.