Det räcker inte att utgå från att ett dyrare plagg automatiskt är av bättre kvalitet än ett förmånligare. I ett experiment jämförde forskaren Behnoosh Ghaani hållbarheten i tre par jeans från tre olika priskategorier där de dyraste kostade ca 1200 kronor och de billigaste knappt 100 kronor. Ghaani kom fram till att de billigaste byxorna höll längst.

Textilforskaren Jeanne Oakes Badgett gjorde motsvarande experiment med 79 stycken t-tröjor i bomull i prisklasser mellan 20 till 400 kronor. Oakes Badgett tvättade alla i samma temperatur tjugo gånger och jämförde sedan resultaten. Samtliga t-tröjor både krympte och blev missfärgade.

En förklaring till att kvaliteten på kläder blivit allt sämre är att de flesta textilföretag syr upp sina kläder i andra länder, t.ex. Nike har 500 fabriker i 41 länder och det snabba tempot kombinerat med det fysiska avståndet gör det svårt att kvalitetskontrollera alla plagg.

Ett annat problem är att konsumenterna vant sig vid snabba övergående trender. De köper fler plagg till lägre pris och använder dem bara enstaka gånger. Varken producenten eller konsumenten räknar med att kläderna ska hålla länge. Det här är ett stort problem för inte bara klimatet, utan också mänskliga rättigheter.

Så vet du om det är bra kvalitet på plagget

Det är egentligen inte särskilt komplicerat att kontrollera om ett plagg är av god kvalitet.