Christopher Nilssons drivkraft för att börja sy sina egna kläder var tudelad. Å ena sidan såg han att han skulle kunna spara pengar på att göra sina egna kläder, å andra sidan ville han på ett handgripligt sätt förstå mer om vad kvalitet egentligen innebär när det kommer till kläder.

Det var fyra år sedan. Idag har han sytt halva sin garderob själv och lärt sig en massa saker längs vägen. Bland annat har han också insett att hållbarhetsfrågan blivit en större drivkraft, både i bokstavlig och bildlig bemärkelse.

Fem enkla sätt att få tag på en symaskin
En symaskin är det viktigaste verktyget för dig som vill börja laga och sy, men det är inte alltid så lätt att få tillgång till den.

Vi bad honom dela med sig av knep som är relevanta för den som vill börja sy igen, oavsett om det handlar om att sy plagg från början eller som bara vill förstå mer för att kunna laga och lappa. Nilsson påminner om att hans filosofi inte är att skapa perfekta kläder, utan att skapa personliga kläder. Och att det alltid är svårt i början när man kanske inte rört en symaskin sedan syslöjden.


Lär dig konstruktion genom att kopiera de plagg du redan har. Foto: Liisa Eelsoo för Vad Vi Vet.

1. Utgå från gamla kläder

Det finns många bra mönster för kläder att köpa, men ännu lättare är att skapa ett eget mönster genom att ta mått på kläder du redan har. Det blir visserligen lite svårare då du själv måste lista ut vilka steg du ska ta, men det blir också mycket roligare! Du får en annan förståelse och uppskattning för klädernas konstruktion direkt. Ett tips är då att använda mönsterpapper (presentpapper fungerar också, men det går sönder lättare).

2. Provsy på provbitar

Sy inte direkt med tyget du ska använda, utan sy fram och tillbaka med en provbit först. För att se till att maskinen är inställd rätt och få en känsla för symaskinen. Tänk på att du ska sy fram och tillbaka både vid start och slut för att sömnen inte ska gå upp!

Rätt färg på tråden gör slutresultatet snyggare. Foto: Liisa Eelsoo för Vad Vi Vet.

3. Välj rätt trådfärg

Har du tråd i exakt samma färg som tyget blir sömmarna mycket mer subtila och det ger ett snyggare resultat. Tråd brukar dock räcka väldigt länge och därför håller jag mina plagg till basfärger så att jag kan använda samma trådrulle till flera projekt.

4. Håll koll på marginalen

När du klipper ut en tygbit ska du inte klippa precis längs markeringen. Man ska alltid ha marginal vilket det kallas för 'sömsmån' då det är i denna du kommer att sy för att hålla ihop plaggets olika delar. Hur mycket sömsmån du behöver beror helt på vad du syr och varierar vanligtvis från mellan 5 till 20 millimeter.

Foto: Liisa Eelsoo för Vad Vi Vet.

5. Tvätta tyget först

Tyg brukar krympa efter första tvätten. Därför bör du alltid tvätta tyget innan innan du börjar markera och klippa ut bitar.

6. Sy större och sy in

Utöver att ha sömsmån tycker jag att det är bra att klippa ut delar så att plaggen blir i en storlek större än du vill ha. Det har två fördelar. Dels är det bra med marginaler när man är nybörjare då det är enklare att sy in kläder än att försöka lägga ut kläder. Dels är det bra att tidigt hur man syr in plagg för att passa perfekt.

Jag brukar först sy en temporär raksömn med lång stygnlängd - då blir det enklare att sprätta). Därefter tar jag på mig plagget ut och in och använder knappnålar för att märka hur mycket jag borde sy in. Sedan är det bara att sy längs markeringen och klippa bort överflödet av sömsmånen. Eller lämna kvar det för att kunna lägga ut om du i framtiden skulle gå upp några kilon.

Foto: Liisa Eelsoo för Vad Vi Vet.

7. Räta mot räta

Rätsida på ett tyg är den sida som kommer att synas när man har på sig plagget på rätt sätt, alltså utsidan. Den motsatta sidan, 'baksidan, kallas avigsida. För de flesta sömmarna man syr ska man sy "räta mot räta", alltså med räta sidorna av tyget vända mot varandra. Tänk på det så slipper du sprätta och sy om. (Hände mig flertalet gånger i början!)

8. Spegelvända bitar

Vänster och höger sida av alla plagg är spegelvända. Det åstadkommer du enkelt genom att vika tyget dubbelt när du klipper ut bitarna. Sunt förnuft egentligen, men det gjorde jag inte i början när jag försökte minimera tygåtgången, och därmed fick en av mina västar avigsidan utåt på halva ryggen.

9. Sicksacka kanterna

Tygkanter fransar sig efter ett tag - det är en naturlag. Därför ska du alltid köra en sömn längs tygkanterna. En bred sicksack-sömn med lång stygnlängd fungerar bra och då håller trådarna sig på plats utan att fransa sig.

Mellanlägg är hemligheten som gör tyget styvt. Foto: Liisa Eelsoo för Vad Vi Vet.

10. Mellanlägg fixar styvheten

"För att få till styvheten i kragar, manschetter eller en fluga använder du "mellanlägg", ett styvare specialtyg. De har kristaller på sidan som du sätter mot tyget. Sedan stryker du på baksidan. Kristallerna smälter då fast båda tygbitarna i varandra och gör dem styvare när de svalnat."

11. Öka hållbarheten med glatt tyg

Olika delar av ett plagg slits olika mycket. Byxor går exempelvis ofta sönder vid skrevet. För att motverka det kan har jag börjat sy fast en bit glatt tyg på insidan av skrevet. Detta minskar friktionen och det ökar hållbarheten på plagget.

12. Stretchtyg

Det knepigaste materialet att hantera är stretchtyg, vilket du behöver i exempelvis t-shirts, träningskläder eller underkläder. En del av utmaningen är att ha rätt sömn då en vanlig raksömn går sönder när man sträcker på tyget. En annan utmaning är att inmatningen är känslig om man råkar dra i tyget medan man syr. Om man drar ojämnt kommer sömmen att göra tyget vågigt längs sömnen.

Faktum är att det inte ens är säkert att din maskin kan sy de sömmar som behövs för att hantera stretchtyg. Syr du mycket i stretch är en overlocksymaskin att rekommendera.

Christopher "Synille" Nilsson. Foto: Liisa Eelsoo för Vad Vi Vet.