Under coronapandemin spreds konspirationsteorier om viruset ursprung, om korrupta läkemedelsbolag och om att vaccinerna är farliga för kroppen. Dessa teorier stämmer givetvis inte. Det finns också folk som inte tror på att Förenta staterna verkligen landade på månen i juli 1969. De menar att bilderna iscensattes i en studio för att ge intrycket av att USA vunnit kapplöpningen till månen framför Sovjetunionen.

Teorin att månlandningen skulle varit fejkad är dock relativt enkel att ifrågasätta. Är det verkligen sannolikt att alla de 400 000 personer som på olika sätt var involverade i projektet skulle hållit tyst i om saken i 50 år? Teorin lär ha uppstått ungefär vid samma tid som Pentagon Papers (gällande USAs krig i Vietnam) och Watergate (när Republikanerna avlyssnade Demokraternas partikontor) vilket bidrog till att minska det amerikanska folkets företroende för regeringen.

Konspirationsteorier - uppfattningen om att människor eller grupper samarbetar i det dolda för att åstadkomma något - handlar sällan om fjuttiga saker och effekterna är därför alltid stora. Teorierna erbjuder förklaringar som påverkar viktiga dimensioner av vårt liv, som personlig hälsa, säkerhet eller förtroendet för samhälls institutioner, och påverkar också hur folk agerar i förhållande till dessa frågor. Även om teorierna saknar grund eller framstår som naiva, får de konsekvenser för såväl individernas liv som samhället i stort.

De skadliga konsekvenserna av konspirationsteorier är välkända vid det här laget. Uppfattningen att faran med coronaviruset är överdriven eller att det till och med är något Kina hittade på för att förhindra Donald Trumps återval 2020 har fått många amerikaner att ignorera råd från hälsomyndigheterna vilket kostat liv. Idén om att 5G-master försvagar immunsystemet har lett till vandalisering av master. Teorin att vaccinationer orsakar autism har bidragit till att fallen av mässling ökat. Och tron på att högt uppsatta personer inom det Demokratiska partiet drev en pedofilring ledde till att en man öppnade eld på en pizzeria i utkanten av Washington 2016, en händelse som kom att kallas "Pizzagate").

En uppenbar anledning till att vi talar mer om konspirationsteorier idag än tidigare är att USA:s före detta president Donald Trump var en konspirationsteoretiker. Hans väg till Vita Huset började på sätt och vis med att han anklagade Barack Obama för att inte vara född i USA. Hans ständiga misstänkliggörande av presidentkandidaten Hillary Clinton bidrog till att spä på ryktena om att hon var involverad i Pizzagate. (Trumps medarbetare bidrog också till detta).

Den 4:e november 2020 höll Donald Trump en presskonferens där han framförde en rad konspirationsteorier om valresultatet. Enligt Trump var han utsatt för en bred konspiration som bland annat involverade rösträknare, sociala nätverk, det Demokratiska partiet och media. ⁠Foto: Evan Vucci / AP / TT

Under hela sin period i Vita Huset talade Trump regelbundet talat om ett "dem" i luddiga termer, olika aktörer som på olika sätt försöker hindra honom och hans regering från att åstadkomma saker. Detta har i sin tur gett upphov till en av vår tids mest omfattande och mest spridda konspirationsteorier, Qanon.

Känslostyrda teorier presenterade som logiska resonemang