Hej!

Får höstens mörker dig att vilja njuta av vad kulturen har att erbjuda? I den här veckans kulturbrev kommer sex tips på föreställningar som sker på svenska scener den närmsta tiden. Vi tipsar om allt från dans och konserter till teatrar, operor och shower – samt lämnar tyckandet till dig.

  • Andra avsnittet av Vad Vi Vets nya kulturpodd "Scenverket" är släppt – denna vecka om hur man skapar förtrollande och praktiskt genomförbar scenografi.
  • Om det här nyhetsbrevet inte är för dig kan du klicka här för att uppdatera dina inställningar eller använda länken längst ner i nyhetsbrevet.

Trevlig läsning!


Jon Sundberg har arbetat med scenografin för operan "Norma". Foto: Mats Bäcker och Nadja Sjöström

FÖRTROLLANDE SCENOGRAFI • En operaföreställning är inte som en film där man spelar in olika scener efter varandra och alltid har möjlighet att göra om varje tagning. Scenografin måste byggas på ett sätt som håller många föreställningar, kväll efter kväll. Något som publiken upplever live, utan klipp eller animeringar!

Det kanske ska regna rosblad från skyn (som sedan ska vara helt borta i nästa akt) eller så ska en sångare flyga upp i taket (och sedan komma ner på scenen sekunden efter). Hur löser man det i praktiken? Och hur ska scenografi och specialeffekter funka så att orkester, kör och solister kan uppträda på ett smidigt sätt utan fara?

Jon Sundberg är scenmästare på Folkoperan sedan 30 år. I avsnitt 2 av Vad Vi Vets podd "Scenverket" berättar han om hur den konstnärliga visionen blir praktiskt genomförbar på scen.

Du hör avsnittet överallt där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcaster, Google Podcasts, med flera. Sök bara på "Scenverket".


Sven Björklund och William Spetz i "Hjälp mig inte". Foto: Sara P Borgström.