Hej och god morgon!

Varannan vecka skickar jag ut ett nyhetsbrev med tips på föreställningar och shower som går att njuta av den närmsta tiden framåt. Den här veckan är inget undantag.

I dag kom avsnitt 11 av vår podd "Scenverket" ut. Den här veckan handlar det om hur regissören och skådespelaren Py Huss-Wallin skapar stora teaterupplevelser för barn.

Denna gång tar kulturbrevet 6 minuter ⏰ att läsa.

Trevlig läsning!


Hur kan vuxna skapa en stor teaterupplevelse för barn?

Ambitiös teater för barn har en lång tradition i Sverige. Visionen är att skapa stora upplevelser som barnen kan känna igen sig i, på sina egna villkor. Men de som skriver, regisserar och spelar teater för barn är ju oftast vuxna. Hur arbetar regissören och ensemblen för att hitta barnperspektivet och ta barnen på allvar? Vad är den stora skillnaden mellan att ha barn och vuxna i publiken? Hur mycket relaterar dagens barnteater till specialeffekter och animeringar i filmer och dataspel?

Py Huss-Wallin är regissör och skådespelare. Hennes senaste pjäs för lågstadiet, “Förvandlingen” på Uppsala Stadsteater, handlar om ett litet barn som ensam bekämpar en ond jätte.

Från föreställningen "Förvandlingen". Foto: Sara P Borgström.

I avsnitt 11 av av Vad Vi Vets podd "Scenverket" berättar regissör Py Huss-Wallin om:

  • hur teater kan tända lust och hopp i barn och unga.
  • hur du hittar barnperspektivet som ger scenkonst på barnets villkor.
  • varför rabiata hyssjande pedagoger är ett problem.
🎧
Följ Scenverket idag i din poddapp:
Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcast + alla andra poddappar

Ur föreställningen "FLY". Foto: Åsa Lundén.

FLY I Sidney Leonis föreställning “FLY” får vi följa danskoreografen Vaslav Nijinskys liv. Vi får ta del av hans karriär med ryska baletten, hans familjeförhållanden och hans ständiga dagboksskrivande. Texter som vittnar om en begynnande psykos, vilken senare övergick i schizofreni. Sidney Leoni är koreograf, dansare och filmare som med både Frankrike, Belgien och Sverige som bas arbetar multidisciplinärt mellan scen och filmprojekt. Leonis verk bygger vanligtvis på publikens upplevelse och dess sinnliga och imaginära uppfattning. “FLY” inbjuder till eftertanke och suddar ut gränsen mellan dans och filmkonst. Fakta smälter samman med fantasi i föreställningen, och konstnärer – både levande och döda – samlas för att påminna mänskligheten om vad den behöver mest av allt: Kärlek. Spelas 12–25 april, på turné i Sverige.


"Die Schweigsame Frau" spelas på Göteborgsoperan. Foto: Wilfried Hösl.

DIE SCHWEIGSAME FRAU Richard Strauss komiska opera ”Den tystlåtna kvinnan” har Sverigepremiär. Handlingen är inspirerad av commedia dell’arte och såväl ingredienserna som intrigen känns igen från flera operor. Det handlar om en sur gubbe, en smart kvinna, en förälskad man och en finurlig barberare där de unga lurar de äldre och kärleken segrar. Detta är Barrie Koskys färgglada uppsättning från Bayerische Staatsoper i München som hade premiär 2010 där även operans scenografi och kostym är tillverkade och som nu får besöka Göteborg. Dirigent är Yoel Gamzou. Spelas 4 mars – 6 april på Göteborgsoperan.


Lasse Stefanz åker på turné i Sverige. Foto: 2entertain.

LASSE STEFANZ • De har sålt miljontals skivor, vunnit fyra Grammisar och ett flertal Guldklavar som är dansbandsbranschens stora pris. I höstas medverkade frontsångaren Olle Jönsson i “Så Mycket Bättre” och bandet har även medverkat i Melodifestivalen, mängder av radio och andra tv-program och spelat in flera dokumentärer. Men det som deras publik och de själva gillar allra mest är när de får leverera sin musik och sina hits live, så att svetten lackar! Nu får de göra det då de ger sig ut på en stor Sverige-turné med en helt ny form av konsertproduktion. Spelar 16 februari – 23 april på turné i Sverige.


Under en föreställning av "Funny Girl" som sätts upp på Malmö Opera i vår. Foto: Malin Arnesson.

FUNNY GIRL • Detta är musikalklassikern om den verkliga Broadwaystjärnan Fanny Brice som till en början ingen trodde på. Hon var för lång, för snackig, för mycket. Men med sin charm lyckades hon ta hon alla med storm och sjöng och dansade på New Yorks teaterscener i början av 1900-talet. Många minns Barbra Streisands kultförklarade huvudrolls-porträtt från uruppförandet på Broadway och från den Oscarsbelönade filmen. Precis som den starka och oberoende Fanny gjorde på sin tid, vände också Barbra på könsroller och konventioner i en värld styrd av män. 2020 gjorde Sanna Nielsen succé i rollen, innan covid satte stopp. Nu är både hon och musikalen tillbaka också med bland annat Marianne Mörck, Oscar Pierrou Lindén och Ann-Louise Hanson i rollerna. En musikal med fart, fläkt, färgsprakande shownummer, dans, humor och kostymprakt tillverkad av kostymören Camilla Thulin. Dirigent Joakim Hallin leder Malmö Operaorkester genom de många musikaliska hitsen som “People”, “Don’t Rain On My Parade”, “Sadie Sadie” och “I’m The Greatest Star”. Spelas 27 januari – 26 mars på Malmö Opera.


Marika Lagercrantz i föreställningen "Sommarboken". Foto: Matilda Rahm.

SOMMARBOKEN • Finlandssvenska författaren och illustratören Tove Jansson må vara mest känd för Muminböckerna men har skrivit många andra klassiker där “Sommarboken” är en av de mest lästa. Den handlar om lilla Sophia och hennes farmor som lär känna varandra under en sommar tillsammans på en skärgårdsö i Finska viken och består av flera små berättelser som vävs samman i den växande vänskapen. Berättelserna har biografiska inslag från Tove Janssons egna liv och gavs ut 1972. I samband med bokens 50-årsjubileum sätts den nu upp som pjäs med Matilda Ragnerstam och Marika Lagercrantz i huvudrollerna. Spelas 4 mars – 10 april på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.


Operan "Don Pasquale" har premiär 8 mars. Foto: Lennart Sjöberg.

DON PASQUALE • En av Gaetano Donizettis mest omtyckta komiska operor gästar Göteborg i en både svensk och mer dansant uppsättning. Don Pasquale som är van vid att få sin vilja igenom utser en fru åt brorsonen Ernesto för att säkra släktens fortlevnad. Ernesto är dock redan kär i Norina och vägrar gifta sig med någon annan. Don Pasquale gör därför Ernesto arvlös och bestämmer sig för gifta sig själv istället. Malatesta, Don Pasquales terapeut och Ernestos vän, dyker då upp med en finurlig plan för att paret ändå ska få varandra. Tillsammans med Norina ger Ernesto gubben en rejäl och komplicerad läxa. Regin står Annika Lindqvist för i denna uppdaterade version av operan där titelfiguren har fastnat i 1980-talet medan Norina är en självständig kvinna av idag. Spelas 8 mars – 7 maj på Göteborgsoperan och turné i Västra Götaland.


Från föreställningen "Hair" på Göta lejon. Foto: Nadja Sjöström.

HAIR • Musikalen Hairs berättelse om unga människors kamp för att navigera i en krävande livssituation och våga protestera mot krigshets, är mer aktuell än på mycket länge. Med musik, poesi, sång och dans går en grupp ungdomar sin egen väg. Genom att bejaka kärlek, gemenskap och kreativitet står de upp mot de onda krafter som hotar att ödelägga planeten. Rickard Bergqvist har regisserat en intensiv och färgsprakande föreställning som träffar både hjärta och hjärna. I huvudrollerna som Berger och Sheila ser vi artisterna Viktor Norén och Moonica Mac och vi får höra odödliga låtar som “Aquarius”, “I Got Life” och “Let The Sunshine In”. Spelas 28 januari – 13 maj på Göta Lejon i Stockholm.


Det var allt för denna vecka!

Vi hörs om två veckor!‌‌ Vill du ha mer? Följ vår nya kulturkanal på Instagram och Facebook där vi publicerar tips några gånger varje vecka.