💁🏼‍ Här är veckans sammanfattning av vad du behöver veta om de mest aktuella händelserna just nu.

⏰ Det här veckobrevet tar max 7 minuter att läsa om du läser precis allt. Skummar du tar det 3 minuter. Fått det av din kusin? Starta en egen prenumeration!

Bild från Donald Trumps Instagramflöde.

Presidentvalet blir ett slag om kultur istället för ideologi

På självständighetsdagen höll president Donald Trump ett mörkt och polariserande tal, där det vita Amerika och det svarta Amerika ställs mot varandra i kampen mot att förlora det som en gång var. Med drygt 14 veckor kvar till valdagen gav det en föraning om hur valkampanjen kommer bli.

 • Genom att framställa sig själv som en ensam krigare i kulturkrig med en “fascism från ytterkantsvänstern” som vill underminera amerikanska värderingar och radera historien, hoppas Trump bli återvald av samma vita väljare vars röster spelade avgörande roll 2016.
 • Donald Trump saknar ideologisk kampanjplattform, och den som besöker hans sajt i jakt på politiska reformidéer blir djupt besviken. Allt man hittar är oändliga förslag om att donera pengar, samt årets slogan "Keep America Great". Det är i linje med den värderingsdrivna skräckpropaganda som genomsyrar kampanjen, och som präglar hela presidentvalet.
 • Å andra sidan är väl ingen förvånad. Han är en man utan principer, konstaterar brorsdottern Mary Trump i sin uppmärksammade bok om presidenten, Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man.
 • Att fakta, planer och budgetar tycks sakna betydelse för att väcka väljarnas sympati har fått Joe Biden att omfamna kulturkrigsbudskapet. Hans kampanjfilm från självständighetsdagen är väldigt tydlig med vad som står på spel, och den är därmed en direkt pendang till Trumps film från samma dag, med i grunden samma budskap: Det pågår ett slag om värderingar och kultur i USA.
 • Att Kanye West säger sig vilja bli president ska man dock ta med en stor nypa salt. Han har tidigare gjort politiska utspel för att få uppmärksamhet i samband med att han släpper nya låtar, och förutom ett tweet finns nästan mycket lite detaljerad om varför han kandiderar eller vad han vill åstadkomma. Han har dock sagt att han kandiderar som oberoende och för "the Birthday Party".

If you like my work then you can support it.
Paypal: officialvmx@gmail.com
Patreon: www.patreon.com/szvpatreon
Foto: Szabo Viktor / Unsplash

Vad Vi Vet @ Youtube

Visste du att vi också finns på YouTube? Vi har börjat ladda upp förklarande videos och livesändningar där. Två exempel från senaste veckan:


Namnändringar till följd av reflektioner och sponsorer

En ökad medvetenhet i samhället om hur rasistiska och fördomsfulla strukturer präglar vardagen har bidragit till att flera varumärken och idrottslag funderar på att byta namn.


Sea Rescue is not a crime!
Foto: Mika Baumeister / Unsplash

Svensk migrationsuppgörelse pusselbit i EUs nya flyktingpolitik

Socialdemokraterna och Moderaterna kunde inte enas kring en gemensam linje kring om hur många flyktingar Sverige ska ta emot i framtiden, vilket ledde till att förhandlingarna om en ny migrationspolitik blev resultatlösa.

 • Men även EU har behov av en ny migrationspolitik, något som Tyskland hoppas kunna skynda på under de kommande sex månaderna när man är ordförandeland. Tysklands inrikesminister kallade det tidigare i veckan för "skamligt" att medlemsländerna inte lyckats enas om en ny politik trots att flera år gått sedan den förra akuta krisen.
 • Till skillnad mot en tidigare, mer generös hållning kan Socialdemokraterna nu tänka sig ett riktmärke för asylpolitiken, där Sverige bara tar emot den andel flyktingar om motiveras av folkmängden. En stramare hållning i migrationspolitiken var bland annat det som bidrog till att det danska systerpartiet gick framåt i senaste valet, och återtog socialdemokratins historiska kärnväljare: arbetarklassens män.
 • Det är en väljargrupp som Moderaterna också vill locka med en ännu striktare politik. Det största hindret för det, anser M, är att Miljöpartiet som ger S dåligt samvete genom att kalla politiken för oansvarig, ur ett mänskligt perspektiv. (Därav betoningen av ansvar i Ulf Kristerssons inlägg på Facebook.)
 • Både S och M är överens om att alla uppehållstillstånd borde vara tidsbegränsade i framtiden. För att få ett permanent tillstånd ska då krav på bland annat försörjning och språk- och samhällskunskaper ställas. Förslaget bekymrar UNHCR som ser tidsbegränsningen som det största hindret för en fungerande integrationspolitik.

På vår sajt hittar du en komplett lista över allt du behöver för att förbättra viktiga möten på distans.

Förbättra dina videomöten utomhus

I samarbete med Kapitel 8 | Att ta möten utomhus är ett smart sätt att ta tillvara på sommarvädret trots att man jobbar. Men det är inte alltid så enkelt att lyckas med att se så där bra och professionell ut som man önskar när man ska ha ett viktigt möte på distans. Eftersom vår hyresvärd på Kapitel 8 råkar vara experter på att skapa bra förutsättningar för möten, bad vi dem att hjälpa oss förbättra sommarens videomöten.

 • Sätt kameran i ögonhöjd. För att få bra ögonkontakt behöver kameran vara i ögonhöjd. Att stirra ner på datorns eller telefonens lins gör inte bara att du syns i en ofördelaktig vinkel i mötet utan kan också ge dig smärta i rygg och nacke.
 • Justera ljuset. Komplettera dagsljuset med en portabel porträttlampa som slätar ut skuggor i ansiktet och får dig att se piggare ut.
 • Fixa ljudet. Bilden i all ära, men ljudet är avgörande för ett bra möte. Att koppla in en diskret mygga gör underverk för ljudet.

👉 Gå till vår sajt där du hittar du fler konkreta råd och en komplett lista över utrustningen vi använt för att förbättra våra möten.

 • Där kan du även ladda ner en somrig bakgrundsbild till Zoom och Teams för att se lite snyggare ut.

Det mest skrämmande och minst skrämmande i veckan

Det ligger i vår natur att inte vara först med något eftersom vi tar tid på oss att förklara saker. Likväl var vi bland de allra första i Sverige att både publicera och förklara två nyheter som fick stor spridning i veckan.

 • En herde i inre Mongoliet testades positivt med böldpest i söndags, rapporterade kinesiska myndigheter. Det är en av de pestsorter som orsakade digerdöden under 1300-talet, en av historiens värsta pandemier.
 • Videon av en lurvig mjölktjuv gjorde att den direktsända morgonbönen från katedralen i Canterbury fick fler tittare än vanligt i måndags. Dekan Robert Willis fick besök av katten Tiger som förstod vad som fanns på bordet och tog för sig av mjölken samtidigt som Willis refererade till frågan om när Guds rike ska förverkligas.
View this post on Instagram

FRÄCK KATT • Videon av en lurvig mjölktjuv har gjort att den direktsända morgonbönen från katedralen i Canterbury fått fler tittare än vanligt. Det var igår morse som dekan Robert Willis fick besök av katten Tiger som förstod vad som fanns på bordet och tog för sig av mjölken samtidigt som Willis refererade till frågan om när Guds rike ska förverkligas. Filmen har snabbt fått spridning i sociala kanaler. Canterbury är en av engelska kyrkans viktigaste och äldsta katedraler med medeltida glasmålningar och ett stort bibliotek. Den ligger på Englands sydöstspets, alldeles nära den engelska kanalen. Dekan (lat decanus, från decem tio) är titeln på en präst i en högre position i den kyrkliga hierarkin. Titeln används huvudsakligen i anglikanska kyrkan och romersk-katolska kyrkan, men förekommer även i den lutherska kyrkan. Video: Katedralen i Canterbury/YouTube

A post shared by Vad Vi Vet. (@vadvivet) on


👋 Tack för att du läst Redaktörens Urval! Bjud in dina kompisar att starta sin egen prenumeration på veckobrevet här! (Bästa argumentet: Det kostar noll och ger dem koll.) För dagliga uppdateringar - följ oss på Instagram, Facebook eller Twitter.