Ansvaret för att barnen lär sig saker i skolan har i många fall blivit föräldrarnas ansvar under coronapandemin när skolor infört nya strikta regler för att minska smittspridning. I försöken att hjälpa barnen med plugg och läxläsning har många föräldrar insett hur lite de egentligen vet om hur skolarbetet är organiserat nuförtiden eller om vilka metoder som verkligen funkar för att snabbt lära sig saker.

I boken “Supermetoderna” går vetenskapsjournalisten Maria Sundén Jelmini igenom några av de bästa strategierna för att lyckas lära sig saker. Den traditionella inlärningsmetoden bygger på repetitioner för att nöta in kunskap. Men det finns många andra sätt. "Istället för att läsa en text flera gånger är det betydligt mera effektivt att läsa texten en gång och sedan svara på frågor om texten" förklarar Sundén Jelmini. Det hon talar om är "testmetoden", som med mer än hundra år på nacken är en av de metoder som har mest vetenskapliga belägg. Vilka frågor man ställer är mindre viktiga. Bokens instuderingsfrågor, lärarens förberedda frågor eller ett klassiskt läxförhör.

"Det kan vara bokens instuderingsfrågor, eller lärarens frågor. Det kan även vara att du som förälder - om du orkar det - har ett klassiskt läxförhör." Men kalla det för att köra med testmetoden istället, tipsar Sundén Jelmini. Det som gör att metoden är så effektiv är att den tvingar hjärnan att arbeta. Hon förklarar: “Istället för att bara koda in informationen igen och igen så måste du jobba själv, kämpa för att hitta den i ditt minne: 'Vad var det nu som gjorde att franska revolutionen började?' ".

Lyssna och lär dig mer

I avsnitt 43 av vår podd Perspektiv berättar Maria Sundén Jelmini om läxläsningsmetoderna som fungerar. Du får bland annat höra:

  • hur man ska göra för att bäst kunna utnyttja spridningseffekten (ta in samma kunskap vid tre olika tillfällen) lärandet
  • när mutor faktiskt kan funka som metod för att få barnen att öva på sina färdigheter.
  • hur skolan förändrats från att eleverna ska kunna rabbla fakta till att premiera analys och slutsatser.

Du hittar podden på Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts + i alla andra poddappar. Ladda ner avsnitt 43 nu och lyssna senare!