Under hösten har nyhetsrapporterna från Libanon blivit all mörkare. Cancerpatienter väntas dö när mediciner tar slut, och både barn och vuxna på intensivvårdsavdelningar riskerar somna in för gott när dieseln till generatorerna sinar. Huvudstaden har mörklagts flera gånger för att bränslet till de kraftstationer som genererar el tagit slut.

Men nu har en ny typ av mörker satt sina tänder i landet; den faktiska avsaknaden av elektriskt ljus. När bränslet till slut sinade slocknade elnätet i hela landet. Elavbrottet väntas pågå i flera dagar.

Bränslebristen, som nu är total, har helt enkelt förlamat landet och tvingat in tre fjärdedelar av landets befolkning i akut fattigdom. Den har även lett till bråk på bensinstationer som resulterat i flera dödsfall när knytnävar eskalerat till knivar, skjutvapen och handgranater.

Europaparlamentet har krävt sanktioner mot landets politiker efter att dåligt förvarad ammoniumnitrat resulterat i historiens största icke-nukleära explosion som ödelagt huvudstaden Beirut. Framtiden ser mörk ut. En komplett kollaps väntar enligt många runt hörnet.

Inbördeskriget

Men för att förstå hur landet som för ett decennium sedan upplevde en turistboom och som bara för ett par år sedan fick en ny direktlinje med SAS, nu hamnat här måste vi först vrida tillbaka klockan några årtionden. Närmre bestämt till söndagen den 13 april 1975.

På en buss i riktning mot flyktinglägret Sabra satt några palestiner på väg hem från ett politiskt möte strax utanför Beirut. När bussens chaufför Abu Rida svänger in på de trånga gatorna i den kristna förorden Ain el-Remmaneh smattrar plötsligt kulor och bussen perforeras. Dådet genomförs av en fundamentalistisk kristen milis som legat i bakhåll för att hämnas en attack som den Palestinska befrielseorganisationen, PLO, genomfört tidigare under dagen där fyra kristna dött. Den attacken var i sin tur en hämnd för att den kristna milisen tidigare skjutit ihjäl en PLO-medlem i en vägspärr. Rida skadades i attacken, men överlevde genom att gömma sig under några av de 27 palestinska passagerarna som sköts ihjäl i bussen.