Många av de svenska jultraditionerna vi firar idag formades på 1900-talets början och Luciafirandet är inget undantag. Likt flera andra traditioner är ursprunget brokigt och resultatet av influenser från olika håll.

Den katolska förklaringen

Ett ursprung är det katolska helgonet Lucia, det enda helgon vi firar i Sverige och ett av mycket få helgon som överhuvudtaget firas i det protestantiska Nordeuropa. Det är förklaringen till att vi kallar henne "sankta Lucia" (it. Santa Lucia di Siracusa) och enligt legenden var hon en ung kvinna från Syrakusa på Sicilien som dömdes till döden år 304, bara 21 år gammal.

Mytbildningen runt henne har gjort det omöjligt att avgöra vad som är sant och inte. Enligt en av de många berättelserna bestämde Lucia sig för att ge bort en del av familjens förmögenhet till mindre bemedlade efter att hennes sjuka moder lytt hennes råd om att genomföra en pilgrimsfärd till Sanka Agata i Catania och där blivit botad från sin blödarsjuka.

Det finns också berättelser om att Lucias mamma hade lovat bort henne till en man när hon var döende för att någon skulle ta hand om Lucia om mamman dog (hennes pappa dog när Lucia var fem). Hennes trolovade ska enligt samma legend blivit arg när han insåg att Lucia inte tänkte gifta sig med honom.