Mer än hälften av alla svenskar lyssnar regelbundet på poddar, varav 1,6 miljoner lyssnar varje vecka. Det är särskilt populärt bland de som ännu inte fyllt 35, där mer än hälften lyssnar dagligen. Här är vad du behöver veta för att komma igång.

Vad ska man kalla dem?

Kärt barn har många namn, och det gäller även “poddar”, “podcasts” eller “poddradio”. Allt är samma sak, men det smidigaste och svenskaste sättet att benämna poddar är just “poddar”.

Poddar är enkelt utryckt radio på beställning på samma sätt som filmerna på Netflix bara strömmar när du vill. Du kan nå dem på många olika sätt där poddappen är det vanligaste, men man kan lika också lyssna på dem i en smarta högtalare eller i bilen. Oavsett vilket kallar vi det ändå för poddar.

Var hittar man poddar?

Du har säkert noterat att varje gång någon tipsar om en podd som verkar intressant så säger de att ”podden finns där du hittar poddar”. För de som lyssnar är det inget konstigt. Men alla andra undrar förstås var denna magiska plats finns?

Anledningen till att folk säger sådär är att antalet poddappar är så många. Vilken man väljer är en smaksak, men några av de populäraste poddapparna är Apple Podcaster, Acast och Google Podcast.

Sedan en tid tillbaka finns emellertid alla poddar också i Spotify, vilket eliminerar behovet av en särskilt poddapp (om du redan är Spotifyanvändare). Allt du behöver göra är att klicka på sök i Spotifyappen och hitta podden du letar efter. På söksidan kan du också välja ”podcasts” och enbart söka bland poddar.

Spotify har på kort tid blivit en av de mest populära apparna att lyssna på poddar med.

Hur vet man vilka poddar som är värda att lyssna på?

Det är faktiskt obegripligt svårt att bläddra i katalogen i både Spotify och Apple Podcaster som är de två största tjänsterna. Men det blir långsamt bättre. I april 2020 släppte Spotify en funktion som gör att appen föreslår poddar den tror du gillar och de har numera också listor över poddar de rekommenderar.

Enligt en undersökning vi gjort bland över 600 svenska poddlyssnare är det vanligaste sättet att upptäcka nya poddar genom rekommendationer från vänner. Så be dina vänner om rekommendationer. Ett annat sätt är att fundera på vilka radioprogram du gillar och söka efter dem, exempelvis Sommar och Vinter i P1.

Hur hittar man nya poddar när man tröttnat på de gamla?

Alla nya poddar är inte bra och alla bra poddar är inte nya. Om man älskade Serial och vill hitta något liknande — vilka True-Crime serier håller då samma klass? Vilka kompispoddar skiljer sig egentligen från mängden i allt babbel? Vilka gamla Sommar i P1-avsnitt är värda att lyssna på?

Ett sätt att börja är att lyssna på vår egen podd om poddar, I ditt öra. Där tipsar vi om poddar vi gillar i helt olika genrer, både svenska och utländska och både gamla och nya.

Ett bra ställe att börja är vår egen podd “I ditt öra” som guidar dig till nya och gamla poddar, växlar friskt mellan utländska och svenska serier och tipsar dig till vilka avsnitt du ska lyssna på om du vill fördjupa dig inom av ett visst ämne. Du kan också följa podden på Instagram där du får tips på nya poddar.

Poddar från Vad Vi Vet

Vi har gjort poddar inom olika ämnen som alla har det gemensamt att de utgår från fakta för att förklara olika saker. Du hittar dem i alla appar där du hittar poddar. Här nedan länkar vi till dem på Spotify.

  • Perspektiv - vårt aktualitetsprogram som ger dig fördjupning och oväntade vinklar på aktuella ämnen. I varje avsnitt intervjuas en expert av vår chefredaktör Per Grankvist.
  • Orlic & - en podd om kreativitet och affärer. Det här är podd för dig som vill bygga något: ett företag, en rörelse eller en karriär som kretsar kring det som du faktiskt gillar och är bra på.
  • Nästa steg - ingen kan ge lika bra råd till en företagare som någon som redan varit i den situationen själv. I varje avsnitt hör du flera företagare som redan tagit steget du funderar på.
  • Maskineriet - programmet som handlar om livet på jobbet och hur man gör det bättre. Programledare är Matilda Westerman.
  • Sämst i Världen? - podden som lindrar föräldraångesten genom att låta experter svara på lyssnarnas frågor om olika ämnen.

Mer utländskt

För dig som vill börja lyssna mer på utländska poddar har vi skapat en spellista med trailers till olika poddar på Spotify.

Förstå Black Lives Matter

För dig som är nyfiken på att förstå hur det är att inte vara vit i vår värld har vi samlat några av de poddavsnitt som gjort störst intryck på oss.