Det pågår en slags maktkamp i Washington D.C mellan nationens ledare och stadens ledare. President Donald Trump kallade in nationalgardet för att sköta säkerheten i samband med de protester som pågått i staden i mer än vecka. Borgmästare Muriel Bowser föredrar att stadens polis sköter säkerheten och har meddelat att staden inte kommer betala räkningen för nationalgardets hotellnätter. (Presidenten har sedan dess beordrat att nationalgardet ska avsluta sitt uppdrag.)

De två är olika på många sätt, och även så deras världsbilder. Borgmästaren har tydligt stöttat Black Lives Matter Rörelsen medan presidenten kallat dem ligister. Men Vita Huset är en ö i en icke-vit stad, med en mångkulturell befolkning där de svarta utgör utgör 46 procent. Eftersom Washington D.C. inte är en egen delstat utan ett federalt distrikt (District of Columbia) saknar det många av de skydd mot att presidenten blandar sig i lokala angelägenheter som delstaterna har. Det har i sin tur lett till krav på att göra Washington D.C. till landets 51:a delstat.

Det är för att betona hur viktig BLM-frågan är för stadens invånare som Bowser döpte om en del av 16:e gatan till Black Lives Matter Plaza tidigare i veckan. Det är de två kvarter som är närmast Vita Huset och borgmästaren gav även tillstånd till att skriva ut gatans nya namn på asfalten.

Bowser har hyllats för sitt intiativ och det har redan kopierats i andra städer. Kongressledamoten John Lewis var aktiv redan under medborgarrättsrörelsen på 1960-talet och är en av de som berörts av tilltaget.