Att promenera i minst elva minuter om dagen kan motverka de negativa hälsoeffekterna av att sitta stilla i flera timmar, enligt en ny studie som undersökt hur stillasittande och fysisk aktivitet påverkar vår livslängd. Studien bygger på uppgifter från tiotusentals personer om hur de rör sig under dagen. De som var mest stillasittande hade högst risk för att dö i förtid, men de som reste sig och började röra på sig minskade den risken avsevärt, även om de inte rörde sig mycket.

För de flesta av oss är det vanligt att bli sittande under en längre tid, särskilt nu när vi möter de dubbla utmaningarna av corona-relaterade restriktioner och kortare, kyliga dagar. En studie av hur människors beteende förändrats sedan pandemin inleddes visar att en majoritet rör sig mindre och sitter mer nu än för ett år sedan.

Det är därför inte förvånande om det blir långsiktiga hälsokonsekvenser av den fysiska stillheten. Det finns många studier som visat på kopplingen mellan stillasittande och ökad dödlighet. I allmänhet visar studierna att det finns en högre sannolikhet för soffliggare att dö för tidigt än bland aktiva människor.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!