De två vinnarna, Maria Ressa (Filippinerna) och Dmitrij Andrejevitsj Muratov (Ryssland), får priset för sina insatser i sina respektive hemländer. De är också representanter för alla journalister som slåss för yttrandefrihet i en värld där arbetet med att granska makten blir svårare på många håll, konstaterade Nobelkommittén som också poängterade att yttrandefrihet är en förutsättning för demokrati och fred.

Maria Ressa grundade Rappler, ett digitalt mediahus för undersökande journalistik i Filippinerna 2012. De har bland annat granskat president Rodrigo Duartes kontroversiella och våldsamma kampanj mot droghandeln där antalet döda är så stort att kampanjen kan liknas vid ett krig mot landets egna befolkning.

Dmitrij Andrejevitsj Muratov är en av grundarna till den oberoende tidningen Novaja Gazeta och verkat som dess chefredaktör i 24 år. Det är den mest oberoende tidningen i Ryssland med en grundläggande kritisk inställning till makten, vars faktabaserade journalistik gjort tidningen till en viktig källa för att förstå Ryssland, i ett medielandskap präglat av censur. Tidningen har utsatts för kraftiga påtryckningar och hot, och sex av deras journalister har dödats. Trots detta har Muratov vägrat kompromissa med tidningens oberoende.