Det är branschorganisationen Sveriges Tidskrifter som nominerat Grankvist i kategorin Årets journalist och vi frågade honom hur det känns det att vara nominerad till ett av de finaste priserna i branschen? "Som journalist jag har alltid försökt förklara sammanhangen så bra och tydligt jag kunnat för att göra folk klokare. Men det är alltid svårt att se och bedöma sitt eget arbete utifrån. Att få en så fin motivering av kollegor i branschen betyder därför mycket" svarade han.

Grunden till Vad Vi Vet lade Grankvist 2018 med det opartiska kontot "Väljarskolan" där han inför valet förklarade hur man kan ta reda på vilket parti som driver ens hjärtefrågor och hur hur kommuner, regioner och riksdagen styrs. På 100 dagar fick kontot över 23 000 följare och nådde över 120 000 svenskar under veckan innan valdagen.

Senare under hösten startade han ett liknande konto för privatekonomi och ett annat "för saker man vill förstå utifrån fakta" som han kallade "Vad Vi Vet". Under 2020 bytte alla konton namn till Vad Vi Vet. Politikkontot heter numera @vvv.politik och förklarar såväl inrikes- som utrikespolitik. Ekonomikontot heter @vvv.ekonomi och ett flertal andra konton har tillkommit, liksom poddar, nyhetsbrev och en sajt som samlar alla förklaringar på ett ställe.

Idag tillhandahåller Vad Vi Vet opartisk journalistik som ger publiken modern allmänbildning genom att förklara sammanhangen och bara vad vi vet - helt utan åsikter och gissningar (därav namnet.) Den viktigaste finansieringen kommer från prenumeranter som samtidigt bidrar till att vi kan sprida fakta i sociala kanaler och därmed nå personer som inte vanligtvis har tillgång till kvalificerad journalistik.

Styrelseordförande är Kerstin Brunnberg, tidigare vd för Sveriges Radio och själv prisbelönt journalist.