Det blir allt vanligare att avstå från alkohol och många håller helt vita perioder i livet. Januari månad är den vanligaste efter alla julfester och - helger. Det gör kroppen gott att få vila från spriten. De senaste åren har ett alternativ till att helt sluta dricka dykt upp, nämligen nyfiken nykter (från engelskans "sober curious"). Till skillnad från en traditionell vit månad går nyfiken nykter ut på att ta ett helt nytt och långsiktigt förhållningssätt till alkohol.

Som nyfiken nykter utforskar man livet genom nyktra ögon, men kan ändå dricka en drink eller ta ett glas vin ibland. Man kan se det som medvetet drickande, att vara medveten om sina vanor och varje uns alkohol som rinner ner i strupen istället för att slentriandricka. Medvetet drickande fungerar för dem som inte har ett alkoholberoende, men som dricker av gammal vana utan att reflektera över konsekvenser och mängd. (Har du problem med alkoholen ska du givetvis söka hjälp.)

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!