Forskning visar att ekonomisk ojämlikhet har betydelse i en relation. Storleken på parternas inkomster spelar roll för hur sannolikt det är att de gifter sig och även för hur stor risken är för att de skiljer dig. När skillnaden är för stor ökar sannolikheten för skilsmässa.

Det här gör att idén om att båda sätter in lika mycket på ett gemensamt konto kan orsaka problem om båda tjänar olika, eftersom en sådant arrangemang inte utjämnar den ekonomiska ojämlikheten.

Om A har 25000 över efter skatt och B 15000 över och de sätter in 12000 var för eget sparande eller konsumtion, har A 13000 över i månaden för egna utgifter medan B bara har 3000 kr. A kan unna sig mer än B, kan bjuda B på grejer eller spara för egen del. Men resultatet blir likväl ojämlikt.

Även om ni sätter av lika mycket i procent av respektive lön förändrar det inte att A kommer ha mer pengar över. Förr eller senare leder det till trassel och ironiskt nog gör det att A inte är lika rädd för separation då hen kan ha sparat en del av pengarna också. Men det finns ett sätt att lösa det.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!