🎧
Lyssna på avsnittet i din poddapp: Spotify, Apple, Google m.fl.

Mer än hälften av de tillfrågade i Internetstiftelsens rapport inför valet 2022 uppgav att de känner stor oro för att desinformation kommer att användas för att påverka valutgången i höst. Unga väljare är mindre oroade för nätpåverkan från utländska stater eller myndigheter i syfte att påverka valet. Närmare 6 av 10 anser dessutom att sociala medieplattformar borde få ta bort politiska inlägg som de bedömer innehåller desinformation.

Vad är egentligen desinformation? Vad finns det för likheter mellan hur demokratifrämjare förhöll sig till nazistisk propaganda under andra världskriget och hur de förhåller sig till högerextrem propaganda idag? I vilken utsträckning har journalister bidragit till desinformationsspridning, som individer och som kollektiv, när det fokuseras för mycket på identiteten som sanningssökare och för lite på hantverket att faktiskt söka sanningen?

Jonathan Lundberg har skrivit två genomarbetade och uppmärksammade böcker. 2019 kom hans debut Sverigevänner där han undersökt hur Sverigedemokraternas sympatisörer organiserade sig på nätet inför valet 2018. 2021 vidgade han sitt perspektiv och berättade hur falsk information sprids idag och hur det har spritts genom historien, i boken Från världskrig till nätkrig. Till vardag är han journalist och har bland annat skrivit en utmärkt förklaring på Vad Vi Vet om hur man kollar äktheten hos bilder och videos.

I podden hör du Jonathan Lundberg tala om bland annat:

  • Varför det är viktigt att medborgarna själva ska kunna avgöra vad som är sant och falskt.
  • Huruvida det finns någonting som heter demokratisk propaganda.
  • Hur missinformation, desinformation, propaganda och vanlig reklam skiljer sig åt.

🎧 Ladda ner och lyssna på avsnittet

Du hittar avsnitt 81 av podden “Perspektiv” i din poddapp: Spotify, Apple, Google, m.fl.