Vad Vi Vet är en oberoende och opartisk tjänst för allmänbildning som grundades av journalisten Per Grankvist 2018. I dag är vi närmare tjugo personer i Sverige och Danmark. Vi är medlemmar i branschföreningarna TU, Sveriges Tidskrifter och The International News Media Association.

Med våra förklaringar behöver du inte undra om det vi skriver stämmer. Vi publicerar inga åsikter eller spekulationer - bara vad vi vet. Alla våra förklaringar är faktagranskade och vi länkar dessutom till källorna om du vill fördjupa dig ytterligare på egen hand.

Vi gör det lätt att bli allmänbildad och att få förståelse av de ämnen som är på väg att bli aktuella. Språket är avslappnat och tydligt, typsnitten och formen genomtänkt för att öka läsbarheten och för att underlätta för dig att förstå har vi utvecklat VVV-språket, en samling stil- och skrivregler.

Du finner oss överallt där folk letar efter nyheter, så följ oss i de kanaler som passar dina vanor. Följ oss i sociala medier, lyssna på våra poddar eller ta del av våra nyhetsbrev. När du loggar in på sajten hittar du över 900 förklaringar, spellistor som hjälper dig förstå ett helt ämne, quiz för att bättra på din allmänbildning och funktioner som gör det lätt att spara och dela förklaringar.

Sedan starten 2018 är det många som upptäckt Vad Vi Vet. En vanlig vecka tar över en kvarts miljon svenskar del av våra förklaringar. Det är en siffra som stiger till en miljon under intensiva nyhetsveckor när behovet av allmänbildning ökar och folk delar våra sakliga förklaringar med sina vänner.

Vad Vi Vet har uppmärksammats som en internationell pionjär inom förklarande journalistik vid flera tillfällen sedan starten. Vår chefredaktör nominerades även till Årets journalist 2021 "för att han genom högt engagemang och osviklig skärpa sprider folkbildande journalistik i en alltmer komplex värld. Per Grankvist gör det svåra lättbegripligt, men ger också tyngd åt det lättsamma. Med Vad Vi Vet ökar förtroendet ytterligare för kvalificerad journalistik."

Vem står bakom?

Medieaktiebolaget Vad Vi Vet ägs av en handful privatpersoner med vår grundare Per Grankvist som majoritetsägare (85 %). Styrelsen består av Regina Sipos (ordförande), Esben Trier, Josefin Gullbrandsson, Payman Hazheer, Jessika Malmcrona och David Orlic.

Vad Vi Vets verksamhet finansieras på flera olika sätt.

  • Prenumerationer. De som betalar får obegränsad tillgång till alla våra förklaringar och våra prenumeranter är avgörande för oss att göra faktabaserad, ovinklad journalistik av hög kvalitet. Klicka här för att stödja Vad Vi Vet.
  • Teknik. Vi hyr ut våra verktyg för att optimera det innehåll vi publicerar i sociala kanaler till andra företag. Det gör att de kan publicera innehåll på alla sina plattformar från ett centralt verktyg, vid förutbestämda tider. Genom att analysera deras följares beteenden kan de publicera innehåll vid tider som maximerar genomslagskraften och antalet följare, utan att betala för det. Bland de som använder vår teknik finns är Almi, Findus och SEB.
  • Annonsörer. Vad Vi Vet har inga traditionella annonser utan hjälper företag att sprida kunskap för att skapa förtroende hos utvalda grupper. Vi producerar förklaringar av komplexa frågor på uppdrag av våra företagskunder och publicerar dem i våra kanaler (med annonsmärkning) med samma faktagranskning som präglar allt annat vi gör. På så sätt bidrar förklaringarna till att företagen får respektfulla relationer med sina kunder samhället i stort. Exempel på annonsörer är Arla, Clas Ohlson, Google, Storytel och Unibet.
  • Förklaringar på uppdrag Vi producerar även journalistiskt innehåll åt andra, som de publicerar i sina egna kanaler. Det håller samma höga kvalitet, men görs på uppdrag. Bland kunderna finns Konsumentföreningen Stockholm, Spotify och Vision.
  • Bidrag. En del av vår finansiering är offentliga medel. Vi är kvalificerade för årligt mediestöd från Myndigheten för press, radio och tv och för några av våra satsningar får vi extra medel. Alla stöd är utformat för att slå vakt om det redaktionella oberoendet, vilket innebär att de vi får stöd från givetvis inte har något som helst inflytande över det vi publicerar. Bland de som ger oss stöd finns Kulturrådet och Myndigheten för press, radio och tv.