Svajpa höger om du vill, vänster för nej tack. Att träffas på distans är ingenting nytt, singlar har gått från kontaktannonser i tidningar till VHS-kassetter till nätdejting till dagens appar. Vi träffas fortfarande oftast genom vänner, kolleger och familj, men det blir allt vanligare att algoritmer för ihop potentiella kärlekspar.

Det finns knappt något stigma kvar kring att nätdejta och om det tidigare fanns ett sådant försvann de sista spåren under pandemin då största delen av våra sociala liv utspelade sig på internet.

Trots att en majoritet fortfarande träffar kärleken offline växer siffrorna på de som inleder en relation med någon de träffat via en app. I USA uppger 30 procent av alla vuxna att de nätdejtat. I Sverige har var femte som är i en relation träffat sin nuvarande partner via nätet. Lite fler män än kvinnor letar sällskap online, under det gångna året har 3 av 10 singelmän nätdejtat jämfört med drygt 2 av 10 singelkvinnor.

Det är fortfarande oftare vänner än algoritmer som parar ihop folk. Foto: Danny Lines / Unsplash

De allra flesta som dejtar online gör det via särskilda appar eller sidor. Den minoritet som träffar folk över sociala medier gör det mest på Facebook, på andra plats kommer Instagram och trea är Snapchat. Av de som använder dejtingappar har fyra av tio inte lyckats träffat någon, 16 procent inledde en relation medan 3 procent blev sambo eller gifte sig.

Källa: Svenskarna och internet 2021
Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!