Rapporter om blommande körsbärsträd i december har fått folk att konstatera att det är ovanligt varmt för årstiden. Det är nämligen det som lurar en del träd och växter att tro att det är vår och som gör att de slår ut mitt i julrushen. "Träden har svårt att tolka signalerna när det är så milt" förklarar Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Träden är programmerade att slå ut när det blivit varmt efter en köldperiod, men när de varit varmt tillräckligt länge slår de ut ändå. "De som slår ut nu slår inte ut igen, men det är troligen bara några enstaka som blommar." förklarar Vanhoenacker.

Det blir allt vanligare med rapporter om växter som slår ut fel årstid. Tidigare i år tolkade körsbärsträden som att våren kommit redan i januari, och nu sker det redan i december.

Orsaken är förstås klimatförändringarna som påverkar det svenska vädret på många sätt. Genomsnittstemperaturen i atmosfären är redan en grad varmare än vad den brukade vara. I Sverige har alla år utom två sedan 1988 varit varmare eller mycket varmare än genomsnittet för 1961–1990.

Klimatförändringarna är i sin tur orsakade av vår konsumtion och vårt sätt att använda fossila bränslen. Det är framförallt vad vi äter, hur vi reser och alla saker vi köper som bidrar mest till att det blir allt varmare.

De fyra saker mest effektiva saker du kan göra för att minska ditt individuella bidrag till klimatförändringarna är därför att äta en växtbaserad kost, undvika att flyga, leva bilfritt och att ha färre barn, enligt en stor studie av studier som publicerats vid Lunds Universitet.

The most effective individual steps to tackle climate change aren’t being discussed
Governments and schools are not communicating the most effective ways for individuals to reduce their carbon footprints, according to new research.

Foto på körsbärsblomma: Tomas Oneborg / SvD via TT